Prištinski profesor: Nemačka i od Kosova i od Srbije traži spremnost na kompromise

Bujanovac, Priština, 6. maj 2022. (foto Predsedništvo Srbije) – Svojim najnovijim izjavama kancelar nemačke Olaf Šolc poručuje da bi Kosovo trebalo da bude spremno na kompromise u konačnom dogovoru sa Srbijom, smatra profesor prištinskog univerziteta Bekim Baljići.

On kaže da Šolc zahteva da kosovska strana bude konstruktivna.

Dodao je da se Nemačka aktivirala po pitanju dijaloga kako bi približila dve strane.

-Šolc zahteva da kosovska strana bude konstruktivna. Sporazumi postignuti u periodu 2013. do 2015. godine sadrže obaveze Kosova. Pored naših zahteva, imamo i obaveze da implementiramo neke od postignutih sporazuma – rekao je Baljići za KTV, prenosi Koha.

Dijalog Beograda i Prištine poslednjih godina zapao je u ćorsokak, ocenio je Baljići.

-Berlin nastoji da se dijalog vrati. Čuli smo Vučićeve izjave u kojima se žali da je u teškom položaju, što nam daje do znanja da su i pred Srbiju postavljeni određeni uslovi koje treba da ispuni – kaže Baljići.

Bujanovačke su ranije prenele izjavu kancelara Nemačke da je Dijalog Beograda i Prištine od ključnog je značaja za mir u regionu i evrointegracije.

Šolc je istakao „da sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga i da sve dogovorene obaveze moraju da se ispune“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *