Lekcija životne volje: Košarkaši u kolicima oduševili Bujanovčane (Video)

Piše D.Stošić

Vladimir Kuzmanović gost Bujanovca

Bujanovac, 7. maj 2022. – Borba za svaku loptu, požrtvovanje i ogromna želja za pobedom, sve to mogla je da vidi malobrojna bujanovačka publika u današnjem meču košarkaša u kolicima u okviru 10. Međunarodnog mini basket festivala u organizaciji KK Play 017.

Utakmicu, bolje reći lekciju životne volje, pred nekoliko desetina gledalaca odigrali su, pet na pet, Singidunum Crvena zvezda i Soko a rezultat je bio u drugom planu.

Željko Likić, košarkaš kluba Soko, koji je nakon povrede kičmenog stuba postao paraplegičar, kaže za naš portal da je potrebno mnogo truda ukoliko neko želi da se bavi ovim sportom profesionalno.

– Profesionalno se bavim košarkom u kolicima, ali dok nisam došao do tog stadijuma mnogo vremena, truda, znoja, krvi i novca je uloženo da bi se to postiglo. Onaj ko hoće i želi stvarno time da se bavi, treba mnogo da radi da bi došao do nekog ozbiljnog nivoa košarke u kolicima, rekao je Likić, igrač koji je svojom igrom, borbenošću i umećem ostavio najjači utisak na publiku.

O tome koliko je ovaj sport dinamičan, zahtevan, koliko je košarka u kolicima dobra jer zastupa sve oblike invaliditeta, o sposobnostima igrača, ali i o značaju Mini basket festivala, Bujanovačke su razgovarale sa Vladimirom Kuzmanovićem, nekadašnjim reprezentativcem, članom UO Paraolimpijskog saveza Srbije.

– Mini basket je najčistiji, najfiniji deo košarke iz prostog razloga što je zabavan, što je popularizacija košarke, što nije takmičarskog karaktera, a to je osnov da bi deca zavolela košarku. U tom smislu, drago nam je što smo ovde, jer želimo da pošaljemo poruku da neko ko ima problema, a ne vidimo ga dovoljno često na ulici ili mu mnogo toga nije dostupno, da shvati kakav je sport košarka u kolicima i da ona nije drugačiji sport od košarke, rekao je Kuzmanović.

U Srbiji postoji, kako kaže, pet klubova i oko tridesetak igrača, ali se nada će se u narednom periodu i sa promocijom ovog sporta taj broj povećati.

– Mislim da smo po broju košarkaša loši, tridesetak možda na nivou zemlje i jedino što nismo uspeli da uradimo u prethodnom periodu to je da privučemo mlade. Činjenica je da postoji 10 odsto osoba sa invaliditetom, što znači da se oni negde kriju, i da moramo da ih izvučemo i pokažemo koliko je dinamičan i dobar ovaj sport, šta ovi ljudi mogu da urade i koliko su sposobni za život. A košarka u kolicima je divna zato što zastupa sve oblike invaliditeta, za razliku od mnogih sportova. Košarku u kolicima mogu da igraju svi, dodaje Kuzmanović.

Reprezentativci Srbije košarke u kolicima su nakon osvojene srebrne medalje na Evropskom prvenstvu C divizije 2019. godine i plasamana u B diviziju,  prošlogodišnjom pobedom nad reprezentacijom Grčke, prema rečima Kuzmanovića, ostvarili istorijski uspeh i doveli Srbiju među 22 reprezentacije Evrope.

Gosti ovogodišnjeg Međunarodnog mini basket festivala bili su i članovi Paraolimpijskog saveza Severne Makedonije kako bi se upoznali sa ovim sportom.

Na današnjem meču rezultat je bio u drugom planu, a impresivni akteri utakmice su prikazali  izuzetno kvalitetnu igru.

Kako su Bujanovačke ranije pisale, festival se zvanično otvara u nedelju u 12 sati.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *