fbpx

Pokrenut projekat “Mediji.Inovacije”, Bujanovačke sa partnerima u grupi medija koji su dobili podršku

Bujanovac, Beograd, 22. maj 2022.- Projekat Mediji.Inovacije, koji zajednički finasiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida) je i zvanično započeo svoje aktivnosti sa odabirom prve grupe organizacija kojima će biti pružena podrška u napredovanju korišćenjem prednosti digitalne revolucije i talasa inovacija koji se širi srpskim nezavisnim informacionim ekosistemom.

Sa posebnim fokusom na finansijsku održivost u sledećih pet godina, Mediji.Inovacije će raditi sa najposvećenijim akterima iz sektora medija i komunikacija i onima koji žele da svoje organizacije dovedu na novi nivo – inovativne biznise spremne za tržište sa jakim vođstvom, razvojnom strategijom i potencijalom za ulaganja.

Svečani početak ovog petogodišnjeg projekta održan je u Beogradu, gde su odabrane organizacije imale priliku da predstave svoje razvojne planove.

Među njima su i Bujanovačke sa svojim partnerima: Južne vesti, Ozon i Glas Šumadije.

Urednik Bujanovačkih sa partnerima

Događaj je okupio više od 50 zvanica iz različitih sektora – novinare, urednike, medije, poslovne stručnjake, menadžere i predstavnike finansijskih, informaciono-komunikacionih i razvojnih industrija.

„Sjedinjene Države i Švedska partnerski podržavaju projekat Mediji.Inovacije, jer i jedni drugi snažno verujemo u važnost slobode govora i slobodnog pristupa javnosti tačnim informacijama. Za građane Srbije je od ključne važnosti da imaju bolji pristup tačnim informacijama kroz različite platforme i izvore, kako bi uz pomoć tih informacija donosili odluke koje su ključne za njihov život u današnjem složenom okruženju.“ rekao je direktor misije USAID-a u Srbiji, Deni Robertson.

Za nas, ovaj projekat donosi inovaciju u tradicionalnoj podršci medijima, kombinujući dva jednako bitna cilja švedske saradnje u oblasti razvoja u Srbiji: podržati kompetitivna preduzeća malog i srednjeg obima i pomoći razvoju slobodnih i nezavisnih medija koji su ključni faktori za demokratski razvoj. Verujem da su naša velika očekivanja samo refleksija zadivljujućeg asortimana veština i kapaciteta koje naši medijski partneri poseduju.“ rekla je na događaju savetnica u Ambasadi Švedske u Srbiji, Karin Mekdonald.

Projekat Mediji.Inovacije će podržati unapređenje menadžerskih, tehničkih, poslovnih i finansijskih kapaciteta odabranih partnera i omogućiti umrežavanje i partnerstva koja će služiti kao pokretač daljeg razvoja i širenja na tržištu, promovisati korišćenje digitalnih tehnologija i poboljšati pristup finansijskim resursima i njihvo korišćenje.

Podrška ovog projekta biće iskorišćena da podstakne razvoj digitalnih proizvoda i drugih usluga koje mogu da olakšaju pristup pravičnim i relevantnim informacijama, kritičkom razmišljanju ili digitalnim veštinama neophodnim za snalaženje i učestvovanje u informacionom svetu 21. veka.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *