Milković: Hrane ima, ali biće skupa

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 24. maj 2022. – „Biće hrane, ali će biti skupa“, kaže Miodrag Milković predsednik bujanovačkog odbora Samostalne seljačke stranke, komentarišući navode da nas očekuju nestašice osnovnih životnih.

Milković, koji je i diretktor Veterinarske stanice Bujanovac, ističe da se u ovom trenutku vidi koliko je važna sopstvena proizvodnja i značaj individualnog proizvođača hrane.

-Svake godine hrana poskupljuje za 1,5 do 2 odsto u celom svetu i sada će biti drastičnih promena po pitanju snabdevenosti tržišta hranom. Uveren sam da će individualni proizvođač biti vrlo cenjen u proizvodnji hrane u odnosu na industrijsku proizvodnju, tako da će mali proizvođači doći do izražaja i mi se moramo osloniti na sopstvene izvore koji su daleko kvalitetniji – kaže Milković za Bujanovačke.

Milković potencira značaj stočarske proizvodnje za bujanovački kraj zbog brdsko -planinskog područja, ali poredeći period od pre nekoliko godina ukazuje na pad stočnog fonda.

– Držali smo stočni fond svake godine  u rastu 1 do 1,5 odsto kada je u pitanju govedarstvo, a ove godine prvi put osećamo pad za skoro 4 odsto. Broj goveda je mnogo pao i to zbog direktnog uvoza mesa iz Evropske unije. Najveći problem u govedarstvu u našim opštinama je otkup mleka u privatnom vlasništvu, pa otkupljivači koji se ne kontrolšu dozvoljavaju sebi da duguju više od tri meseca za otkupljeno mleko, što je ponižavajuće za stočare – dodao je Milković.

Na drugoj strani, prema njegovim rečima, ovčarstvo je u ekspanziji što vidi kao pozitivan pravac najviše zbog velikih državnih subvencija.

– Vraćamo se na zlatne dane pre 2000. godine kada smo imali 35.000 ovaca. Pre 7-8 godina taj broj je došao na 4.000, a sada je brojka od 12.500 respektibilna, sa godišnjim rastom od skoro 20 odsto – navodi Milković.

Naglasio je i važnost pokretanja bujanovačke klanice Jugokop i realizacije tog projekta, jer, kako je rekao, “situacija na tržištu nas tera i upućuje na to”.

– Najveći deo renoviranja klanice je na postrojenju za otpadne vode. Klanica uopšte ne može da radi ako nema rešenje za otpadne vode. Nadam se da će doći do realizacije tog projekta – poručuje Milković.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *