Bujanovčanka dr Biljana Đorđević: Jug Srbije ima potencijal za pobunu i promene

Bujanovac, 25. maj 2022. (Foto: Slobodnarec.eu) – Da bi građani shvatili koliko ih se direktno tiče to kakav vazduh udišu, koliko je zagađena Južna Morava, i koliko je interesovanje kompanija za zemljište u Bujanovcu i Vranju zbog eksploatacije litijuma, ta pitanja je neophodno politizovati, rekla je dr Biljana Đorđević buduća narodna poslanica sa “zelene” liste MORAMO.

Kako je naglasila, na jugu Srbije postoji potencijal za pobunu i promene

Bujanovčanka Biljana Đorđević bila je druga na listi pokreta Ne davimo Beograd zeleno-leve koalicije MORAMO, koju je predvodio Aleksandar Jovanović Ćuta.

Docentkinja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu je gostujući u BRIFINGU na vranjskom portalu Slobodna reč istakla da je “neophodno pokazati dugačiji način bavljenja parlamentarnom politikom”.

– Iskustvo dolaženja sa ulica, trgova, planina, svih mesta gde se brani javni interes, moramo preneti u institucije drugačijom političkom kulturom i načinom obraćanja, obrazlaganjem predloga za koje mislimo da su u interesu građana, ali da istovremeno ostanemo u kontaktu sa onim što je naše poreklo, rekla je dr Đorđević, članica Malog veća pokreta Ne davimo Beograd.

Dodala je da je neopohodna dvosmerna komunikacija i da sami građani njima ukažu kada možda u nečemu greše.

Kako često ističe da je u Srbiji na svim nivoima sve ispolitizovano, od toga ko će biti direktor vrtića, škole, kako će biti organizovani zdravstvena zaštita, obrazovanje, a menjanje tog sistema se čini velikim poslom, kaže da pokret Ne davimo Beograd nosi ideja da građani shvate da oni imaju moć, ali i neku odgovornost.

– Nedostaje nam odgovornost koju preuzimamo za sve što radimo, na poslu, u politici. Put je teži od prodaje glasova o čemu se najviše govori nakon izbora, ali i od koruptivnog mehanizma u kome mi samo očekujemo da nam neko nešto da i da onda ni mi ne budemo više odgovorni za razne druge stvari, rekla je Đorđević.

Složila se da postoji utisak da se na lokalu za sve čeka neki znak centrale iz Beograda.

– To nažalost jeste utisak, ali možemo da preokrenemo priču. Kada se baš u takvim gradovima kao što je Vranje dese promene, onda se one dešavaju i na nacionalnom nivou” – rekla je ona.

Dodala je da promene dobrim delom koči i migracija stanovništva, ne samo spoljašnja nego i unutrašnja, ali da potencijal za promenu i pobunu na jugu Srbije ipak postoji.

– Mislim da ga apsolutno ima. Ne samo zato što sam ja odatle i znam mnoge ljude koji su tamo ostali, ali svi imamo neke kontakte i veze i postoji način da možda pomognemo da se taj potencijal, ako ga ima, ako se probudi da mu pomognemo da se razvije ja bih to tako preokrenula da onda zapravo treba više raditi u takvim sredinama i ustvari ukazati na to šta koči ljude da se bolje politički organizuju i ponude nešto drugačije – zaključila je Đorđević.

Na parlamentarni izborima održanim 3. aprila, ova lista je po prvi put učestvovala i prema preliminarnim rezultatima osvojila  13 mandata u Narodnoj skupštini.

Biljana Đorđević, Bujanovčanka na listi “Ne davimo Beograd”: Bujanovac je moj grad




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *