Behluli: Država je stvarni gubitnik izbora a ne Koalicija Albanaca

Piše: Nedžat Behluli

Bujanovac, 30. maj 2022.- Dve stvari, odmah na početku, moram da naglasim, da bismo izbegli nesporazume.

Prvo: zakon mora da se poštuje, i izuzetka ne sme da bude, ni za Srbe, ni za Albance. To važi za svaki zakon, pa i za zakon koji reguliše izborni proces. Ovo znači da ako su izbori u Velikom Trnovcu bili po zakonu, onda možemo da žalimo što Preševska dolina neće imati poslanika u Narodnoj skupštini Srbije, ali nemamo pravo da se ljutimo.

Drugo: ako su izbori svuda u Srbiji odmah ili po zakonu, a samo u Velikom Trnovcu je moralo da se glasa treći put, onda u redu. Prihvatamo ovakav izborni rezultat, koji Albance ostavlja bez predstavnika u Narodnoj skupštini, tako je kako je.

Ovako je u teoriji, ali u praksi nije!

Svi mi znamo da vlast može da utiče na izborni proces na razne načine, a da sve to ostane u okviru zakona, i znamo da je svaka vlast do sada to radila, i na prostorima gde žive samo Srbi, i tamo gde žive i manjine, i mađarska, rumunska, slovačka… i albanska.

Zbog toga je rezultat tri puta ponavljanih izbora u Velikom Trnovcu rezultat političke odluke vlasti u Beogradu, a ne izraz narodne volje.

I tu dolazimo do suštine: odnosi Albanaca koji žive u Srbiji i države Srbije ranijih decenija bili su prilično zategnuti, pa su Albanci koji žive u Preševskoj dolini nekoliko puta čak bojkotovali izbore. Zato njihova odluka da za izbore koji su održani 3. aprila istaknu svoje kandidate ima posebnu težinu, i predstavlja pružanje ruke srpskim vlastima.

I šta su te vlasti uradile kad su uredile da se izbori u Velikom Trnovcu završe ovako kako su se završili ?

Odbile su pruženu ruku !

Jedan SPS poslanik u Skupštini ne može bitno da utiče na politička zbivanja. Ali jedan Albanac u Skupštini Srbije ima veliku simboličnu vrednost. On označava da su Albanci prihvaćeni u Srbiji.

Naravno, ni taj jedan Albanac u Skupštini ne bi imao veliki uticaj na politiku, ni na položaj albanske manjine. Taj položaj mora da se popravlja dugotrajnim i strpljivim radom na terenu.

Ali, propuštena je šansa da se odnosi bar malo relaksiraju.

Srbija mora da se izdigne iznad sitnih političkih interesa i da demonstrira volju, i snagu potrebnu za integraciju albanske manjine.

To je pravi pokazatelj stepena razvijenosti demokratije, a ne traženje dlake u jajetu u izbornim procedurama u Velikom Trnovcu.

Kad sve saberemo, zbog toga što u novom sazivu Narodne skupštine medju 249 srba neće biti 1 Albanac, na većem je gubitku Srbija, nego Preševska dolina !
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *