Mladi Bujanovčani o dijalogu Beograd – Priština: Slaba vajda od sporazuma kad se ne primenjuju

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 7. jun 2022.  Većina mladih iz Bujanovca, Preševa i Medveđe negativno ocenjuje sveukupnu primenu tehničkih sporazuma zaključenih u Briselu u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, pokazuju rezultati istraživanja bujanovačkog Odbora za ljudska prava izneti na prezentaciji projekta “Preševska dolina kroz prizmu dijaloga između Srbije i Kosova”.

Ovo istraživanje, kako je rečeno na današnjoj prezentaciji održanoj u prostorijama OEBS-a, pomaže boljem razumevanju procesa dijaloga od strane običnih građana različitih etničkih grupa, kao i uspešnijem projektovanju eventualne buduće intervencije.

Jedan od zaključaka, kako je kazao koordinator projekta Agon Islami, jeste da su ispitanici bili skeptični o koristima koje donosi primena tehničkih sporazuma, ali i da većina mladih ispitanika nije upoznata sa njihovim sadržajem.

– Oni su svesni određenih pitanja, ali ne znaju za sporazume koji se tiču ovih pitanja – naglasio je Islami govoreći o rezultatima istraživanja.

Kako je navedeno tokom prezentacije, Sporazum o slobodi kretanja jedan je od retkih sporazuma o kojem je većina učesnika bila dobro informisana i imala lična iskustva u pogledu njegove primene.

U istraživanju koje je realizovano u periodu novembar-mart, učestvovala su 504 ispitanika, starosti od 15 do 30 godina iz srpske, albanske i romske nacionalne zajednice i organizovano je šest fokus grupa.

-Deo istraživanja rađen je tehnikom terenskih intervjua gde su obučeni anketari razgovarali sa mladima iz ove tri opštine, a drugi deo tehnikom grupnog intervjua, tzv. fokus grupe koje su imale za cilj identifikaciju problema mladih, njihov odnos prerma mladima iz drugih etničkih grupa, ali i odnos prema političkim pregovorima između Srbije i Kosova. U fokus grupama su učestvovale relevantne institucije, omladinske grupe, organizacije civilnog društva koje se bave mladima, predstavnici neformalnih grupa mladih kao i predstavnici medija – rekao je Islami.

Cilj istraživanja je da utvrdi potrebe mladih iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, njihovu percepciju odnosa Srbije i Kosova i uticaja bilatelarnih odnosa na život u pomenutim  opštinama.

Ovaj projekat i sveobuhvatno istraživanje, publikovano na srpskom i albanskom jeziku, Odbor za ljudska prava je realizovao uz podršku Fondacije “Rockefeller Brothers”.

Tribina na kojoj će mladi Bujanovčani imati priliku da se upoznaju sa rezultatima istraživanja u okviru projekta, biće organizovana do kraja nedelje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *