Nedžat Behluli specijalno za Bujanovačke sa samita Otvoreni Balkan u Ohridu

Bujanovac, Ohrid, 8, jun 2022. (foto Nedžat Behluli) – Sa samita regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“ koji se održava u Ohridu u Severnoj Makedoniji za naš portal piše Nedžat Behluli, bujanovački privrednik i medijski radnik.

Odlična atmosfera uz predivan pogled na Ohridsko jezero.

U utorak popodne su stigli predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić,  predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama, premijer Republike Crne Gore Dritan Abazavić, presedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, a srdačno ih je dočekao premijer Republike Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Danas se očekuje nastavak razgovora o mnogim temama o budućnosti Zapadnog Balkana, a biće potpisano i nekoliko memoranduma o saradnji.

Ja od početka učestvujem na forumima „Open Balkan“, a ovaj u Ohridu se odvija u najboljoj atmosferi do sada.

Primećuje se depolitizacija ove inicijative, koja ionako nije politički projekat već se prioritetno bavi ekonomskim pitanjima i doprinosi slobodi kretanja ljudi, roba i usluga među državama Zapadnog Balkana.

Još jedna novina je što ovaj samit podržavaju i SAD posredstvom  ambasadora Kristofera Hila koji je je ovde i razgovara sa svim učesnicima.

Da napomenem, sporazumi potpisani na ranijim sastancima već se primenjuju i funksionišu na terenu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *