„Svetosavci“ sa drugarima iz „Sezai Suroi“ na festivalu kulturne šarenolikosti

Piše: D. Stošić

Aleksandra Bojković

Bujanovac, 10. jun 2022. – Učenici bujanovačkih srednjih škola “Sveti Sava” i “Sezai Suroi”  učestvovaće u subotu (11. jun) na Festivalu kulturne šarenolikosti „Gradoznalci“  u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Festival okuplja srednjoškolce iz više gradova koji su prethodnih meseci učestvovali u nizu interkulturalnih radionica.

– Đaci iz Bujanovca bavili su se istraživanjem lokalnog kulturnog nasleđa, kroz potragu za raznim kolekcijama koje sakupljaju i čuvaju njihove komšije. Tokom radionica su naučili više jedni o drugima i otkrili te neke zajedničke tačke nasleđa – kaže za Bujanovačke Aleksandra Bojković, nastavnica medicinske grupe predmeta u školi “Sveti Sava” i koordinatorka projekta.

Svojevrsni performans pod nazivom “Kolekcija imanja i nemanja” u kome su na zabavan način  predstavljeni lokalni kolekcionari održan je 8. maja na gradskom trgu u Bujanovcu, o čemu je naš portal pisao.

Pored srednjoškolaca iz Bujanovca, na festivali će se predstaviti i učenici iz Vranja, Sjenice, Loznice i Subotice.

Svoju “Kolekciju imanja i nemanja” bujanovački srednjoškolci, ali i učesnici projekta iz ostalih gradova, predstaviće u subotu, prvog dana festivala, od 13 do 19 sati.

Drugog dana festivala predviđeno je gledanje filma “Duga resa” i predstave “Zemlja”, uz razgovor sa akterima, kao i predavanje o alternativnom mapiranju grada Uroša Krčadinca.

Festival se održava u okviru projekta “Interkulturni dijalog za EU” koji sprovodi grupa 484 i Fondacija “Jelena Šantić” uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *