Albanski lobisti u Americi o Arifijevoj i Kamberijevoj poseti SAD: Nema dijaloga bez Preševske doline

Bujanovac, 13. jun 2022. Albansko-američka građanska liga, organizacija koja se bavi lobiranjem za albanska pitanja, oglasila se nakon posete  albanskih političara iz Bujanovca i Preševa Americi i saopštila da je “Preševska dolina suštinski deo albanske nacionalne stvari”.

“Evropa u celini može da postigne dugoročni mir i stabilnost samo kada se etnički Albanci na teritoriji svojih predaka u Preševskoj dolini osećaju slobodno, ravnopravno, deleći viziju demokratije”, navodi se u saopštenju lobista.

Delegaciju sa juga Srbije činili su predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, šef Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, funkcionerka ove stranke Ardita Sinani i predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa.

Tokom prošlonedeljne posete SAD delegaciju je primio ambasador Albanije u Ujedinjenim nacijama Ferit Hodža , američki kongresmen Džejms Mekgovern, a održani su sastanci i u Stejt Departmentu i Senatu.

Albansko-američka građanska liga organizovala je posetu i sastanke, a putovanje je platila kosovska vlada.

Inače, ovu organizaciju vode bivši kongresmen Džo DioGuardi i Širli DioGuardi, koji kažu da “više od dve decenije sistematski i kontinuirano rade za pravedne i legitimne zahteve Preševske doline”.

“Došlo je vreme da se pitanju Preševske doline posveti ozbiljna pažnja. Oblik savremenog etničkog čišćenja kroz brisanje prebivališta lokalnih etničkih Albanaca koje sprovodi Beograd, kontinuirani izostanak ekonomskog razvoja i povećanje stope siromaštva – više se ne može tolerisati. Insistiranje Srbije da dobije maksimalna prava za srpsku manjinu na Kosovu uz potpuno ignorisanje čak i najosnovnijih i prava albanske manjine u Preševskoj dolini  očigledno je licemerje koje i Sjedinjene Države i Evropska unija moraju da odbace”, kaže se u saopštenju.

Iz organizacije konstatuju da proces dijaloga između Prištine i Beograda ne može biti uspešno završen ukoliko se ne uzmu u obzir “opravdani i legitimni zahtevi etničkih Albanaca iz Preševske doline”.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *