Reproduktivno zdravlje mladih: Evo šta roditeljima poručuju lekari Doma zdravlja Bujanovac

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 13. jun 2022. – Lekari bujanovačkog Doma zdravlja pozivaju roditelje da dovedu decu na imunizaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji je jedan od glavnih uzročnika raka grlića materice, ali i drugih malignih oboljenja reproduktivnih organa. Vakcina protiv HPV stigla je u Srbiju prošle nedelje, a namenjena je devojčicama i dečacima uzrasta od 9 do 14 godina, odnosno u određenim dozama pre prvog seksualnog odnosa.

U bujanovački Dom zdravlja stiglo je 30 doza vakcina, a kako se i kada prima i koliki je značaj imunizacije, govorili su bujanovački lekari na konferenciji za medije održanoj danas u Domu zdravlja.

dr Danijela Denčić

– Vakcina je namenjena deci uzrasta od 9 do 14 godina, može se primiti i kasnije, ali bi bilo važno da se primi pre prvog seksualnog odnosa. Vakcina se prima u dve ili tri doze, zavisno od uzrasta pacijenta. Druga doza se prima najmanje jedan mesec nakon prve doze, a treća najmanje 3 meseca nakon druge doze. Sve doze trebalo bi primiti u okviru godinu dana, najkasnije – kaže načelnica školskog dispanzera dr Danijela Denčić, specijalista pedijatrije.

Naglasila je da je imunizacija ovom vakcinom jako važna, ali da je na niskom nivou obaveštenost o samoj vakcini i svest o tome da je  treba primiti još u tinejdžerskom dobu kako bi se sprečila pojava raka grlića materice i ostalih vrsta karcinoma koje uzrokuju HP virusi.

– Roditelji koji imaju bilo kakvo pitanje ili dilemu mogu da dođu i informišu se u školski dispanzer. Važno je raditi na prevenciji, podizanju svesti i davanju pravovremenih informacija. Imunizacija je samo jedan metod u prevenciji bolesti. Ono što je bitno za naš dispanzer jeste da smo tu za sve roditelje koji žele da dobiju pravovremenu informaciju – rekla je ona.

Jedan od načina podizanja svesti je, kako je dodala, razgovor sa mladima i predavanja u školama kako bi se upoznali sa seksualno prenosivim bolestima koje mogu da utiču na njihovo zdravlje.

– Vakcinacija protiv HPV nije obavezna, već se preporučuje. Radi se o vakcini koja je neinfektivna, rekombinantna sadrži samo antigen protein, koji stimuliše imuni odgovor i koja je napravljena pre mnogo godina i u mnogim zemljama se primenjuje. Neophodna je saglasnost roditelja i pregled pedijatra, a nakon toga se pristupa vakcinaciji – dodaje dr Denčić.

HPV infekcija je polno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus, a određeni tipovi virusa iz te grupe su onkogeni i izazivaju maligne bolesti.

Prema rečima dr Marine Ilić, specijaliste ginekologije i akušerstva, prisutno je preko 200 genotipa tog virusa i  ne izazivaju svi karcinom grlića materice, ali postoji veći broj koji pripada toj onkogenoj grupi.

– Važno je preventivno delovati, a pokretanje imunog sistema je od velikog značaja u periodu od 9 do 14 godine kada je imuni sistem i odgovor na vakcinu najveći – rekla je dr Ilić.

Dodala je da je karcinom grlića materice na drugom mestu po učestalosti kod žena od svih malignih bolesti i vodeći uzrok smrti, ali i da je odziv žena na preventivne preglede mali.

– Kolposkopija i Papanikolau test koji se može ponavljati više puta za godinu dana spadaju u preventivne, ciljane preglede, ali je odziv zaista mali. Uglavnom na kontrolne ginekološke preglede dolaze iste žene, zato je važno podići svest kod ljudi o značaju prevencije i sada postojanju vakcine koja uspešno sprečava razvoj oboljenja u kasnijoj dobi – pojasnila je ona.

Istakla je važnost imunizacije i kod dečaka zbog samog načina prenosa virusa, jer vrlo često simptomi izostaju, što je najopasnije za širenje bolesti.

Podsetimo, Republički fond za zdravstveno osiguranje najavio je početkom decembra uvođenje HPV vakcine za decu uzrasta od 9 do 19 godina o trošku fonda.

U prva dva meseca od početka programa (polovinom decembra), u Domu zdravlja Novi sad, kao tada jedinoj ustanovi u Srbiji koja je besplatno vakcinisala decu, HPV vakcinu je primilo 418 deevojčica uzrasta od 11 do 17 godina, saopštilo je Udruženje ginekologa i onkologa Srbije (UGOS).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *