fbpx

Narodna stranka Trgovište: Opštinari “rudare” kriptovalute, struju plaćaju građani

Bujanovac, Trgovište, 14. jun 2022. Iz Opštinskog odbora Narodne stranke (NS) u Trgovištu tvrde da predsednik Skupštine opštine Aleksandar Kolić “rudari” kriptovalute, a da račune za struju plaća Opština, odnosno građani Trgovišta.

Saopštenje stranke prenosimo u celosti:

U zgradi koja je namenjena za socijalno ugrožene kategorije i gde su funkcioneri opštine Trgovište dobili kadrovske stanove o čemu je OO NARODNE STRANKE U TRGOVIŠTU obavestio javnost  još pre tri godine, po svemu sudeći napravljen je još jedan, ako ne zakonski, onda u najmanju ruku moralni prekršaj na štetu stanovnika, zbog čega zahtevamo hitne smene odgovornih.

Unazad nekoliko meseci mi iz Narodne Stranke u Trgovistu proveravali smo saznanja da se rukovodilac opštine bavi rudarenjem i kriptovalutama.  Ova pojava je još strana ne samo za ovako malo mesto kao što je Trgovište već i za Srbiju, pa smo zato bili oprezni sa oglašavanjem.

Naime, iz dobro obaveštenih izvora smo došli do saznanja da se sadašnji predsednik Skupštine opštine Trgovište Aleksandar Kolić bavi kripto valutama ili ti takozvanim rudarenjem na potkrovlju zgrade u kojoj se nalaze prostorije i javnih i državnih preduzeća, a to su „Trgovište IN“ (bivša Direkcija za izgradnju), „Turistička organizacija“, „Centar za socijalni rad“, „kancelarija Prekršajnog suda Vranje“ , „Nacionalna služba za zapošljavanje“, „Klub penzionera“, kao i stanovi koji si namenjeni za socijalno ugrožene kategorije, a prenamenjeni u kadrovske stanove u kojima borave i žive funkcioneri opštine Trgovište.

Mi iz Narodne stranke smo radili i prikupljali informacije o tome ko se time bavi i koliko dugo.

Međutim, bavljenje kripto valutama je bila nepoznanica čak i u redovima SNS-a u Trgovištu pa niko nije davao tome na značaju.

Čak i među naprednjacima u Trgovištu kruže priče koje su teške za poverovati, da predsednica opštine Miljana Zlatković i narodni poslanik Nenad Krstić nisu znali čime se to Aleksandar Kolić bavi i na koji način, ali se pre svega može reći da su zažmurili na ovaj njegov “hobi” i  time dali prećutnu potvrdu.

Bavljenje kripto valutama u Srbiji po zakonu o „Digitalnoj imovini“ nije nelegalno, ali je u ovom slučaju bavljenje ovim poslom predsednika Skupštine opštine Trgovište jeste nelegalno i to zbog prostora koji je koristio u pomenutoj zgradi, kao i zbog potrošnje električne energije koja je za taj posao abnormalno velika.

S  obzirom da su to specijalizovane mašine koje nisu nimalo jeftine, jer se cena kreće od hiljadu do više desetina hiljada eura, došli smo do saznanja da imaju veliku potrošnju električne energije, ali da i zarađuju dobro, a to  zavisi kolika je tržišna vrednost 1 bitkoina.

Prošle godine se cena na tržištu kretala od 10 000 do 50 000 eura po jednom bitkoinu, tako da je ovo postao unosan poso za sve one koji imaju para da krenu tim putem.

Da stvar bude još zanimljivija najveći račun za struju u pomenutoj zgradi (poslednji od oko 150 000 dinara) je stizao za prostoriju Kluba penzionera, koju sami penzioneri i ne koriste.

Mi iz Narodne stranke u Trgovistu osnovano sumnjamo da su sve specijalizovane mašine bile priključene na vod iliti sat Kluba penzionera.

U razgovoru sa predstavnikom Udruženja penzionera smo saznali da on nije imao nikakve informacije o tome ko se čime bavi u toj zgradi, jer oni i ne koriste prostorije unazad nekoliko godina.

Međutim, bio je zatečen poslednjim računom od 150 000  dinara,  koji mu je poštar dao.

Prethodne račune nije video, jer se prostorija ne koristi pa je smatrao da je Opštinska uprava plaćala samo takse.

Očevici tvrde da su mašine bile zaključane i pod video nadzorom i da niko osim predsednika skupštine Kolića nije imao pristupa potrkovlju, koje je pre više od godinu dana uređivao specijalnom izolacijom i profesionalnom ventilacijom kako bi se održavala temperatura prostorije zbog velike količine oslobođene toplotne energije koju proizvode mašine.

Ako se  predsednik skupštine opštine Trgovište Aleksandar Kolić bavio rudarenjem više od godinu dana o trošku i na štetu opštine Trgovište i svih građana opštine zarad svog ličnog profita, bogaćenja i kupovine džipa od 30 000 eura, mi iz Narodne stranke u Trgovištu zahtevamo od nadležnih institucija da preispitaju sve detalje i činjenice, a pre svega mislimo na:

-Ko je plaćao tolike račune za električnu energiju i koliki su bili računi?

-Da li  je sva električna energija koja je utrošena plaćena po računima ili čak postoji mogućnost napajanja ispred satova za očitavanje struje?

-Čak i da je dotični predsednik Skupštine iselio mašine za kripto valute kako se spekuliše, zahtevamo od svih nadležnih institucija da sprovedu istragu na osnovu tragova koji su ostali, a to su ventilacija na samom krovu zgrade, antena za internet, računi za električnu energiju kao i prostor koji je  specijano izolovan na potkrovlju zgrade?

Tražimo smenu aktuelnog predsednika skupštine Aleksandra Kolića i da njegovu odgovornost utvrde nadležni organi.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *