Mladi glumci iz Levosoja oduševili publiku u Loznici

Bujanovac, 15. jun 2022. (foto arhiva) – Učenici OŠ “Vuk Karadžić” u Levosoju nastupili su sa predstavom “Vuk Karadžić po drugi put među Srbima” u Loznici povodom dana ovog grada i svojim glumačkim umećem oduševili Lozničane.

O gostovanju Bujanovačkog amaterskog pozorišta (BAP), pod čijim okriljem je i nastala predstava, pisao je lokalni portal Lozničke novosti navodeći da su deca glumci dočekani gromoglasnim aplauzom, a da je zanimljiva priča posvećena reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću ispraćena sa oduševljenjem.

–Ideja o tekstu je nastala za školske potrebe, odnosno priredbe povodom dana škole. Pošto smo sve ranije tekstove već iscrpeli, sa učenicima sam zajedno pripremila ovu priču. Tekst je na južno-moravskom dijalektu, ali je i moderan jer koristimo delove književnog govora, kao i strane izraze koji su danas u svakodnevnoj upotrebi. To se pokazalo interesantnim jer smo na poseban način spojili tradiciju sa novim vremenom u kojem živimo – rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti u školi u Levosoju Danijela Stojanović.

Vođa bujanovačke pozorišne trupe Ljubiša Čolović podsetio je da je ova predstava na Regionalnom festivalu amaterskih pozorišta u Lebanu osvojila treće mesto u konkurenciji dečjih predstava, nagradu za najbolju žensku ulogu i za originalni dramski tekst.

-Ovde smo došli iz više razloga, a jedan je svakako taj što je Loznica zavičaj Vuka Karadžića. Ova predstava je njemu u čast – rekao je Čolović.

On se zahvalio Centru za kulturu “Vuk Karadžić” u Loznici i direktorki ustanove Snežani Nešković Simić što je omogućila nastup i Opštini Bujanovac na finansijskoj podršci bujanovačkom pozorištu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *