U „Svetom Savi“ mesta za 120 budućih srednjoškolaca

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 27. jun 2022. – Bujanovačka Srednja škola “Sveti Sava” ove godine u prvi razred može da upiše maksimalno 120 svršenih osnovaca.

Kako je za naš portal rekla Biserka Jović, direktorka škole, u prvom razredu se upisuju četiri odeljenja sa po najviše 30 učenika.

Prošle godine je u prvom razredu bilo 150 mesta, a upisan je 101 učenik.

– Sada u četvrtom stepenu imamo obrazovne profile “carinski tehničar”, “medicinska sestra-vaspitač” i “mašinski tehničar motornih vozila”, dok u trećem stepenu ima mesta za 30 kuvara od kojih će se 10 učenika obrazovati po dualnom obrazovanju, a 20 u redovnom – kaže direktorka Jović.

Naglasila je da se učenici koji upisuju smer “kuvar”, za koji vlada veliko interesovanje, opredele za dualno obrazovanje zbog dobre prakse i benefita po njih.

-Preporučujem da se kuvari upisuju po dualu, jer od prvog razreda imaju praksu kod socijalnih partnera koji eventualno sutra mogu biti njihovi poslodavci i to su benefiti za učenike u svakom smislu – dodaje direktorka.

Budući kuvari koji se opredele za dualno obrazovanje, biće u prilici da kulinarske veštine i umeća stiču od mentora u PU “Naša radost” u Bujanovcu, picerije “Bergamo” i restorana “Gradska meana” u Vranju, kao socijalnih partnera škole.

Pored velikog interesovanja za profil “medicinska sestra-vaspitač”, prema rečima direktorke, ništa manje popularan nije ni smer “carinski tehničar”.

– Oba smera su podjednako popularna. Od kako smo ponovo uveli carinskog tehničara upisivali smo po 30 učenika. Uvek je bilo popunjeno – kaže Jović.

Prema kalendaru Ministarstva prosvete, popunjavanje i podnošenje lista želja za upis u srednje škole je do 6. jula, a već 13. jula će na portalu Moja srednja škola moći da se izvrši uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *