Musliju: Kosovska vlada merama prema Srbiji žrtvuje Albance doline

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30. jun 2022. Zamenik predsednika opštine Bujanovac Šćiprim Musliju smatra da je odlukom o zabrani upotrebe srpskih ličnih karata na Kosovu  kosovska vlada nanela štetu Albancima u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, odnosno da “žrtvuje Albance Doline zarad dnevnopolitičkih interesa”.

Lider Pokreta za demokratski progres (PDP) predlaže niz oštrih mera za koje kaže da bi predstavljale pravi reciprocitet, a ne odluka o ličnim kartama.

Kosovska vlada odlučila je da zabrani upotrebu ličnih karata izdatih u Srbiji, tako da će se svakom licu koje putuje iz Srbije na Kosovo na graničnom prelazu izdati deklaracija kojom se privremeno zamenjuje upotreba srpskih ličnih dokumenata.

“Bravo Kosovo, fali je samo još ovo. Ako ste zaista za princip reciprociteta, molim vas da to uradite u svim oblastima, na primer: Kao što ne može da se koristi evro u Srbiji, tako zaustavite upotrebu dinara  u srpskim naseljima na Kosovu. Kao što se kosovski udžbenici ne mogu koristiti u Dolini (Bujanovac, Preševo, Medveđa), tako da se srpske knjige ne mogu koristiti u srpskim naseljima na Kosovu. Gde je tu Prištinski univerzitet u Mitrovici koji u celosti radi po srpskom programu, srpske državne zastave vijore se na sve četiri strane Kosova, a i dalje funkcionišu mnogobrojne paralelene institucije širom Kosova”, naveo je Musliju.

Naglasio je da bi odluke koje bi sve ovo sprečile bile pravi reciprocitet.

Musliju je za sada jedini lokalni političar koji je reagovao ovim povodom.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *