Kome smeta zadružni dom u Ljiljancu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. jul 2022. Zgrada u selu Ljiljance, u čiju izgradnju je Koordinaciono telo preko Opštine Bujanovac uložilo  oko 5 miliona dinara, namenivši je mesnoj zajednici i omladini sela, zvrji prazna već godinu dana zbog jednog meštanina. Opština čeka da se Ljiljančani međusobno dogovore i omoguće završetak izgradnje, Mesna zajednica sela traži da lokalna samouprava reši stvar.

Objekat koji Ljiljančani dugo iščekuju praktično je završen, ostalo je da se urade samo gromobrani i instalacije, kako nam je rečeno u Opštini.

To međutim, za sada nije moguće bez policije.

-Pojedinim meštanima je smetao odvod kanalizacije iz zgrade, pa se zbog toga kasnilo. Pa je jedan meštanin sprečavao izvođača radova da radi, jer mu smetaju pristupne stepenice, zbog čega je reagovala i policija. To su incidentne situacije gde Opština kao investitor ne može puno da učini, osim da kontaktira Pravobranilaštvo. Ovde se više ne radi o investiciji, već o sporu. Smatram da nikome ne ide u prilog da se finalni radovi odvijaju uz prisustvo policije – kaže Fazila Azemović, načelnica opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj.

Naglasila je da je zgrada u potpunosti izvedena po projektu i građevinskoj dozvoli, te da su samim tim ispunjeni svi lokacijski i drugi propisani kriterijumi.

Sve inspekcije koje su po prijavama vršile kontrolu utvrdile su da je zgrada urađena po svim standardima, dodala je.

Opština je i u budžetu za ovu godinu izdvojila novac za završetak radova, koji su počeli 2020. godine.

-Mi samo čekamo da se meštani urazume i dogovore. Neverovatno je da sada nekom smeta pristupno stepenište, a nije smetalo ništa dok se onolika zgrada gradila – kaže Azemović.

Predsednik Mesne zajednice Ljiljance Slavoljub Ristić potvrdio je Bujanovačkim da jedan meštanin koči izgradnju, ali smatra da Opština nema šta više da čeka, već da mora da postupi u skladu sa svojim nadležnostima.

-Nema šta da se čeka, meštani žele taj prostor, izborili smo se za tu investiciju. Opština je investitor, postoji javni pravobranilac koji prima platu da rešava ovakve situacije ili treba Mesna zajednica da angažuje advokata, kojeg nemamo odakle da platimo – kaže Ristić.

Zbog odugovlačenja, naglašava on, trpi potpuno neopravdane kritike i pritisak od seljana.

-Mesna zajednica je uradila i radićemo sve što je u našoj moći. Nema kome se nismo zvanično obratili i tražili da reaguje – predsedniku opštine, načelnici Odeljenja za razvoj i investicije, Koordinacionom telu. Svi su nam obećali da će preduzeti nešto, ali je ostalo na obećanjima – kaže Ristić.

On se slaže sa Azemović da je objekat urađen po svim standardima i da apsolutno niko od meštana nije oštećen – naprotiv, zgrada je, kako kaže, za celo selo, za omladinu.

Apelovao je na Opštinu da ne dozvoli da zbog inata pojedinca ispaštaju svi, već da preduzme sve što je u nadležnosti da se zgrada završi i preda Ljiljančanima na korišćenje.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *