fbpx

Portparol EU: Kosovo ima pravo da ukine srpske tablice

Bujanovac, 1. juli 2022.- Prema Sporazumima o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. Kosovo ima pravo da postepeno ukine srpske tablice, rekao je u izjavi za Tanjug Peter Stano, portparol EU.

„Sporazumi su jasni da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo“, navodi Stano .

Dodao je da je Brisel ranije ove nedelje „bio obavešten, ali ne i konsultovan“ o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, a o čemu je specijaln predstavnik Miroslav Lajčak razgovaro i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodaje da je „važno da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena“, te da se on „priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom“.

„Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Kosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu i da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja“, poručio je Stano.

„EU očekuje da i Kosovo i Srbija neguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, na šta bi strane sada trebalo da se u potpunosti fokusiraju“, zaključuje Stano u izjavi za Tanjug.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.