Građanske inicijative: Ugroženo ustavno pravo na proteste

Bujanovac, 5. jul 2022. – Preko 60 oslobađajućih presuda doneto je za učesnike protesta koji su prekršajno gonjeni, navodi se u saopštenju Građanskih inicijativa.

Bojana Selaković, programska direkotorka Građanskih inicijativa rekla je na konferenciji za medije u ponedeljak da presude potvrđuju da je pravo na protest garantovano Ustavom i da ga je policija prekršajnim gonjenjem građana ugrozila.

Kako stoji u saopštenju, Selaković je podsetila da je policija povodom protestnih blokada građanima dostavljala dve vrste prekršajnih prijava.

-Prva vrsta prijava se odnosila na to da su građani koji su učestvovali u javnim okupljanjima označeni kao učesnici u saobraćaju. Drugi tip prekršajnih prijava odnosi se na takozvane organizatore blokada. U svakom gradu je policija prema nekim svojim kriterijumima označavala ljude kao organizatore protesta i gonila ih prema Zakonu o javnom okupljanju, iako oni to faktički nisu bili – rekla je Selaković.

Dodala je da je kod prve vrste prijava zloupotrebljen Zakon o bezbednosti u saobraćaju kako bi se država masovno obračunala sa građanima koje nije mogla da kazni prema Zakonu o javnom okupljanju.

Selaković je istakla i da Građanske inicijative rade na mapiranju utvrđivanja odgovornosti na nivou policije, ali i drugih mehanizama u oblasti zaštite ljudskih prava.

Na konferenciji za medije govorili su i advokat Radivoje Kastratović, Zlatko Kokanović iz organizacije “Ne damo Jadar” i Katarina Đukić iz Građanskih inicijativa.

Govoreći o tome kakav je bio “odgovor policije na javno okupljanje građana”, Katarina Đukić je kazala da su protestima prisustvovali neuniformisani policajci iz drugih odeljenja (“policajci u civilu”), koji su u nekim slučajevima snimali okupljene mimo zakonskih propisa, ili ih prepoznavali na licu mesta, beležili imena i prosleđivali saobraćajnim policajcima koji su samo izdavali kazne.

-Dakle, učesnici protesta se maltretiraju u montiranim procesima, a policija na osnovu snimaka i prepoznavanja ovlaš “znam ga iz grada”, “znam ga iz medija” pravi dosijee o ljudima koji su prisustvovali protestima – rekla je ona.

Advokat Radivoje Kastratović ocenio je da sve ovo u vezi sa prekršajnim prijavama zbog blokada pokazuje da “policija nije obavljala svoju zakonsku dužnost, već je služila kao batina u rukama političkih stranaka na vlasti kako bi sprovela namere o saniranju političke štete”.

-Pokrenuli su silne prekršajne prijave samo da bi politički pomogli onima koji su im to naložili – rekao je on.

Kastratović je dodao i da zabrinjava to što niko nije pozvan na odgovornost zbog ovakvog postupanja.

-Mi smo dokazali da je policija postupala nezakonito, a to što nema odgovornosti šalje nam sliku da će se ovakve stvari i ubuduće ponavljati – istakao je Kastratović.

Aktivista Zlatko Kokanović kazao je i da se “ulica pokazala kao jedina institicija koja je urodila plodom”, budući da su pre protesta više od godinu dana slali dopise i lokalnoj samoupravi, i ministarstvima, i premijerki, ali odgovor nisu dobili.

-Nećemo stati, ni odustati. Bilo šta da pokušaju – primenićemo isti način borbe, poručio je Kokanović.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *