Ministar Ružić osudio bujanovačku vlast zbog zahvalnica na albanskom


Bujanovac, 5. jul 2022. Posle pisanja Bujanovačkih o opštinskim zahvalnicama na albanskom jeziku reagovao je ministar prosvete Branko Ružić i “najoštrije osudio” postupak lokalnih vlasti u Bujanovcu,

-Za svaku osudu je što su učenicima srpske nacionalnosti uručene zahvalnice na albanskom. U ovoj opštini nastava se odvija i na srpskom i na albanskom jeziku. Zahtevam da se poštuju prava zagarantovana Ustavom i zakonom i da se učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i zahvalnice izdaju na srpskom jeziku – rekao ministar Branko Ružić, saopšteno je iz Ministarstva.

Na pitanje našeg portala zašto je predsednik opštine Nagip Arifi svim bujanovačkim đacima generacije uručio zahvalnice na albanskom jeziku šef njegovog kabineta Sali Salihi odgovorio je da se radi o tehničkoj grešci koja će brzo biti ispravljena.

Ružić je istakao da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poštuje sva prava kada je u pitanju obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

-Omogućili smo učenicima da na osam jezika nacionalnih manjina ostvaruju celokupno obrazovanje. Zahtevamo i od lokalnih vlasti u Bujanovcu da poštuju zakone Republike Srbije“, naveo je on.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *