Letnja škola u Manastiru Prohor Pčinjski

Bujanovac, 12. jul 2022. U Manastiru Prohor Pčinjski kod Bujanovca biće održana letnja škola pod nazivom Prepodobni Prohor Pčinjski od 13. do 17. jula na temu Pravoslavni Balkan u 19. i 20. veku.

Letnja škola se organizuje povodom 140 godina od proglašenja Kraljevine Srbije, 110 godina od početka Prvog balkanskog rata i oslobođenja Stare Srbije, 100 godina od obnove Pećke patrijaršije, odnosno ujedinjenja svih srpskih crkvenih oblasti u jednu – Srpsku patrijaršiju i 30 godina od stvaranja Republike Srpske, saopšteno je iz Epahije Vranjske.

Predavači će biti profesori filozofskih fakulteta Univerziteta u Beogradu, Istočnom Sarajevu, Nišu i Novom Sadu, pedagoških faklteta Univerziteta u Novom Sadu i Nišu – prof. dr Miloš Ković, prof. dr Sunčica Denić, prof. dr Draga Mastilović, prof. dr Saša Marković, doc. dr Dejan Antić i iguman manastira u Prohoru Pčinjskom arhimandrit mr Metodije (Marković).

Organizatori letnje škole su Pravoslavna eparhija vranjska, Svepravoslavno društvo Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski, Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i fakulteti Univerziteta Republike Srbije i Republike Srpske.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *