fbpx

Hodžaj: Kosovo treba da postane deo “Otvorenog Balkana”

Bujanovac, Priština, 13. juli 2022.- Potpredsednik Skupštine Kosova Enver Hodžaj izjavio je da Kosovo treba da postane deo inicijative „Otvoreni Balkan“ i ocenio da će na taj način povećati saradnju sa zemljama regiona, prenosi Kosovo online.

Hodžaj je za RTK rekao da bi Kosovo trebalo da učestvuje u regionalnim organizacijama ili inicijativama, tražeći podršku država da postane deo Partnerstva za mir, Saveta Evrope i NATO-a.

„Sve dok sam bio na poziciji ministra spoljnih poslova, sledili smo pristup koji omogućava Kosovu da bude deo svake organizacije, u svakoj regionalnoj inicijativi. Otvoreni Balkan nije čak ni organizacija, to je neformalna grupa država, poput G7 ili G20“, kazao je Hodžaj.

Po njegovim rečima, „ne možete reći ne neformalnoj inicijativi za saradnju u regionu i tražiti od partnera iz različitih zemalja da vas podrže, bilo u Strazburu ili u Briselu“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti odbija da Kosovo postane deo te inicijative, sve dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *