Vantelesna oplodnja o trošku države za žene do 45 godina

Bujanovac, 15. jul 2022. – Vantelesnja oplodnja o trošku države biće omogućena ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kako je bilo do sada, saopšteno je iz Vlade.

Na sednici Vlade Srbije održanoj u četvrtak usvojena je izmenjena Uredba o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja kojom je podignuta starosna granica za vantelesnu oplodnju.

Tako će veći broj žena koje su u braku ili u vanbračnoj zajednici, putem veštačke oplodnje finansirane iz budžeta države moži da dobije prvo ili drugo dete.

– Polazeći od potrebe da se omogući što širi obuhvat žena kod kojih postoje medicinski uslovi da se na jedan od navedenih načina ( stimulisani postupci biomedicinski potpomognutog oplođenja I krioembriotransfera) ostvare kao majke, a porodice dobiju dete ili decu, bilo je neophodno izmeniti Plan zdravstvene zaštite u tom delu, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako je istaknuto time se ostvaruje jedan od zadataka populacione politike, a to je rešavanje problema neplodnosti u zemlji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *