fbpx

U bazi Jug pripreme Vojske za mirovnu misiju u Libanu

Bujanovac, 16. juli 2022. (Foto: mod.gov.rs)- U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca protekle nedelje je realizovana taktička vežba „Srpski štit“ na kojoj je proverena spremnost voda za zaštitu snaga za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom trodnevne vežbe vod je rešavao raznovrsne taktičke zadatke prilagođene uslovima koji vladaju u zoni operacije u ovoj bliskoistočnoj zemlji, dok je obučenost i interoperabilnost jedinice vrednovao evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije.

Praćeni su i ocenjivani postupci na maršu, primena mera protivvazduhoplovne zaštite, rad na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, te postupanje u slučaju nailaska na minsko-eksplozivna sredstva ili napada na bazu.

Rezultati ostvareni tokom vežbe pokazali su da je vod za zaštitu snaga dostigao definisane standarde i da je u potpunosti spreman za angažovanje u mirovnoj operaciji u Libanu.
 Vojska Srbije angažuje vod za zaštitu snaga u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu od 2014. godine. Osnovni zadatak ovog voda, koji se nalazi u sastavu italijanskog kontingenta, je obezbeđenje baze u kojoj su smeštene snage Ujedinjenih nacija.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.