fbpx

Popis stanovništva: Niko ne zna koliko nas živi u Bujanovcu, Albanci na korak od učešća (Tabele)

Bujanovac, 20. jul 2022. –Albanski politički lideri na korak su od odluke da učestvuju na popisu stanovništva  koji će u Srbiji biti sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine. To bi svojim potpisima na dokumentu čija je izrada u toku trebalo da i formalno potvrde predsednici svih stranaka koje okupljaju Albance u Srbiji, saznaju Bujanovačke.

Iako su neki nacionalni mediji objavili da će Albanci sasvim sigurno učestvovati u popisu, naši sagovornici to demantuju i kažu da odluka o tome još uvek nije doneta, ali da je pozitivno rešenje veoma blizu.

Nacionalni sastav Bujanovca prema popisima 1961. i 2002. (Izvor: RZS)

Prema rečima Ragmija Mustafe, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), otklonjene su glavne prepreke zbog kojih su Albanci bojkotovali popis 2011.

Mislim da su se stekli uslovi za naše učešće na popisu. Tražili smo, najpre, da se popišu svi građani koji su iz Bujanovca, Medveđe ili Preševa, dakle i oni u dijaspori kao i oni koji su otišli na Kosovo posle sukoba. Ispunjen je i zahtev da među instruktorima i popisivačima budu i predstavnici Albanaca. Tražimo da i za nas važi sve što važi za ostale građane Srbije, rekao je Mustafa za Bujanovačke.

Broj domaćinstava u Bujanovcu (Izvor RZS)

Sali Salihi, šef kabineta predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija, kaže da konačna odluka o učešću na popisu još uvek nije donate

Još uvek nije doneta odluka o učešću Albanaca na predstojećem popisu. Politički lideri razgovaraju međusobno, treba svi da se slože, rekao je za Bujanovačke Salihi,

Na pitanje Bujanovačkih kad bi takva odluka mogla biti doneta, nije precizirao.

Slično je naše pitanje reagovao i narodni poslanik Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi, koji je kazao da „odluke još nema“,

Tema nedavno održanog sasatanka u Bujanovcu na kome su prisustvovali šef misije OEBS-a Jan Bratu, ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, direktor RZS Miladin Kovačević i predsednik optšine Nagip Arifi, između ostalog , bila je i popis stanovništva.

Na popis stanovništva bez ličnih dokumenata

Tada je Jan Bratu rekao da za popis neće biti potrebna dokumenta, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Zbog bojkota popisa Albanaca 2011, procenu broja stanovnika u tri opštine juga Srbije uradio je OEBS koji je utvrdio da u Bujanovcu živi oko 38.000 ljudi.

Prema podacima sa popisa 2002, Bujanovac je imao gotovo 44.000 stanovnika, računajući i građane koji žive u dijaspori.

Prema popisu iz 2011, u Srbiji žive 7.186.862 stanovnika.

Poznavaoci prilika kažu da danas „niko živi“ ne zna koliko tačno ljudi živi u Bujanovcu, jer je poslednjih godina došlo do velikog odliva stanovništva iz svih nacionalnih zajednica.

Kako je saopšteno iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za potrebe sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstva i stanova biće angažovano oko 15.000 popisivača i 2.200 instruktora.

Objavljena lista za instruktore popisivača

Javni poziv za prijavu popisivača biće objavljen 22. jula i prijavljivanje će se vršiti isključivo popunjavanjem elektronske prijave na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Predviđeno je da popisivači budu angažovani od 23. septembra do 31. oktobra.

Specifičnost ovog popisa je da će prvi put u popisu biti elektronski upitnici, umesto papirnih. Popisivači će ići od vrata do vrata gde će od građana prikupiti podatke, a zatim ih uneti elektronski.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.