Koje novine čitaju Bujanovčani: Tabloidi, enigmatika i život pevaljki

Piše D.Stošić

Bujanovac, 20. jul 2022. – Bujanovčani od dnevnih novina najviše čitaju tabloide, a u nešto manjem broju su zainteresovani za mesečna izdanja ako izuzmemo enigmatiku. Mallim istraživanjem došli smo do zaključka da se u Bujanovcu proda između 100-150 primeraka dnevnih novina.

Čitaju se, dakle, najjeftinije dnevne novine. Dodali bismo i po ceni i po sadržaju.

Najviše se čitaju one najjeftinije novine. Najprodavaniji su Informer, Alo, Srpski telegraf, Kurir, Večernje novosti, nešto malo Politika i Blic. Danas se proda u najviše dva primerka, komentariše za Bujanovačke Miroljub Miško Arsić vlasnik trafike u centru Bujanovca.

Sugrađani vole da zavire i u svet poznatih kako bi se informisali o njihovim životima, sklonostima i navikama i, reklo bi se, opteretili memoriju “nepotrebnim znanjem”, jer kafa sa komšinicom nije kafa ako se ne “oplete” po nekoj rijaliti zvezdi, starleti, ili ko je već aktuelan u tom trenutku.

Ništa bez enigmatike

– Kupuje se Rijaliti, Skandal, Paparaco, Star i to posebno tokom emitovanja Zadruge, kaže naš sagovornik.

Ozbiljne nedeljne novine poput Vremena i Nin-a u društvu gore pomenutih čine se kao štivo ruskih klasika, pa i ne čude reči Arsića da te nedeljnike retko dobija upravo zbog slabe prodaje.

– Nedeljnik Vreme kupuje jedino urednik Bujanovačkih, a NIN nam ne dolazi skoro dva meseca, kaže šaljivim tonom.

Čitalačka publika je raznovrsna, ponuda je šarolika i “svaka roba nađe svog kupca”, pa se tako u trafici kod Miška vrlo često kupuju i knjige poznatih domaćih i svetskih autora.

Ono što posebno raduje jeste podatak da Bujanovčani vole da uposle mozak rešavanjem ukrštenica, osmosmerki, anagrama i drugih vežbalica pameti, jer broj prodatih enigmatskih časopisa samo na ovom kiosku ide i do 60 primeraka nedeljno.

– Ljudi više vole da se razonode nego da se sekiraju čitajući u novinama koliko je sve poskupelo, dodaje Arsić.

U vreme pametnih uređaja i dostupnosti informacija preko web portala, Arsić ističe da stalnih kupaca i ljubitelja papirne forme ima, ali ne u onom broju kao što je to bilo pre nekoliko godina.

– Prodaja novina je opala za skoro 50 odsto. Za neku godinu će se totalno ugasiti, najpre zbog interneta, a potom i zbog cene. Onih najupornijih koji ne odustaju od dnevnog informisanja putem novina je dvadesetak, zaključuje Arsić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *