Ekolog Snežana Milošević: Bujanovčani se guše zbog deponije, nadležni ne reaguju

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 25. jul 2022. – Gradska deponija kod Bujanovca bila je jedna od najcrnjih tačaka na mapi Srbije u nedelju ujutru. U oblaku otrovnog dima punog opasnih čestica i gasova našlo se preko 20.000 stanovnika, tj. više od 50 odsto stanovnika cele opštine Bujanovac koji su ovaj dim udisali više od 10 sati, rekla je za naš portal Snežana Miloševič, magistar biologije i predstavnik Ekološkog društva “Bujanovac”.

Pitanje koje se često postavlja u Bujanovcu, a u nedelju ujutru je, ako ne svakom, a ono svakom drugom građaninu bilo na pameti jeste “Dokle više to trovanje naroda?”

Požar na gradskoj deponiji u Bujanovcu je hronična pojava kao posledica nepravilnog upravljanja “neopasnim” komunalnim otpadom, a kako je dodala naša sagovornica, instalirani uređaji Klimerko, u nedelju ujutru su pokazali da je dozvoljena granica prekoračena više od 16 puta u centru Bujanovca.

– Ovi uređaji za sada mere samo čestice veličine10 mikrona, ali ne mere i druge otrovne gasove prisutne u dimu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, vazduh se može smatrati čistim u sredinama gde je koncentracija PM10 čestica manja od 20 μg/m³, dok je u Evropskoj uniji ta granica pomerena na 40 μg/m³. Kod nas je granica prekoračena mnogo, što je zabrinjavajući pokazatelj – kaže Milošević.

O opasnim materijama koje se nalaze u komunalanom otpadu poput slomljenih sijalica, istrošenih tonera iz štampača, ambalaža od hemikalija za domaćinstvo i poljoprivredu, azbestne ploče, delova nameštaja sa sunđerom i još mnogo opasnih komponenti, Milošević kaže da se radi o materijama koje pri sagorevanju oslobađaju jake otrove.

– Sve se to našlo u oblaku dima koji se prostirao u nedelju ujutru na području cele Bujanovačke kotline na površini od oko 20 km², tako da se Bujanovac uopšte nije video sa okolnih brda – dodala je ona.

Kada je reč o njihovim posledicama po zdravlje ljudi, Milošević je pojasnila da su prateći simptomi udisanja ovih čestica problemi sa disanjem, iritirajući osećaj u očima, grlu i nosu, nelagodnosti u grudima.

– Verovatno su mnogi sugrađani zatražili medicinsku pomoć, a mnogi će je zatražiti i u narednim danima. Najugroženije kategorije stanovništva su deca, stariji sugrađani i hronični bolesnici od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti – rekla je Milošević.

Što se tiče životne sredine, kako je dodala, ove čestice satima dugo lebde u vazduhu, a kad se spuste na zemljište, iscrpljuju hranljive materije iz njega, oštećuju šume i poljoprivredne kulture, pojačavaju efekat kiselih kiša, i smanjuju vidljivost.

– Zabrinjavajuće je to da nadležni organi i pored silnih inspekcijskih kontrola i rešenja o pravilnom održavanju gradske deponije – smetlišta u Bujanovcu, već godinama unazad ne preduzimaju odgovarajuće preventivne mere na zaštiti od požara i gušenja lokalnog stanovništva – zaključila je ona.

Podsetimo, požar na gradskoj deponiji koji je izbio u noći između subote i nedelje, svrstao je Bujanovac u najzagađenije mesto u Srbiji, o čemu je naš portal pisao.

Pitanja Bujanovačkih upućena nadležnima iz JP “Komunalac” i u lokalnoj samoupravi do objavljivanja ovog teksta ostala su bez odgovora.




One thought on “Ekolog Snežana Milošević: Bujanovčani se guše zbog deponije, nadležni ne reaguju

  1. Jovan

    Mr S . Milosevic je veliki, poznati borac za zdravu zivotnu sredinu. Medjutim one ima nikakvu ili minimalnu podrtsku od nadleznih kao i gradjana.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *