Fiskalni savet: Zamrzavanje plata u EPS ili poskupljenje struje za više od 20 odsto

Bujanovac, 26. jul 2022. (foto EPS) – Povećanje plata za 10 odsto u Elektroprivredi Srbije (EPS) značilo bi da struja treba da poskupi više od 20 odsto da bi se pokrili sadašnje gubici, poručuju iz Fiskalnog saveta. Zarade EPS trebalo bi da budu zamrznute u ovoj i sledećoj godini, ocenjuju stručnjaci.

U najnovijoj analizi problema energetike Savet konstatuje da bi povećanjem ionako velikih plata u EPS žrtva građana i privrede bila ne samo neopravdana, nego i uzaludna, prenela je Politika.

Predsednik Srije Aleksandar Vučić rekao je ranije da će struja svakako da poskupi, ali da se vlasti trude da povećanje cena struje i gasa za stanovništvo ne bude veće od 10 odsto.

Kontrola plata i broja zaposlenih je glavna rashodna mera za ozdravljenje EPS, navodi Fiskalni savet i napominje da su troškovi za zarade ubedljivo naveći trošak preduzeća.

“Potrebno je jasno identifikovati višak zaposlenih i krenuti u proces njihovog ciljanog otpuštanja, a ne dobrovoljnog odlaska uz velikodušne otpremnine kao ranije”, smatra Fiskalni savet.

Prema procenama Saveta, EPS ima najmanje 10 odsto viška zaposlenih, a taj pocenat je verovatno i veći.

Kako je objašnjeno, državne firme u elektroenergetskom sektoru, EPS, Elektrodistribucija Srbije i Elektromreže Srbije zapošljavaju 3.500 radnika, ali dodatrno izdržavaju još njih 13.500.

Prosečna zarada u EPS je i dalje predimenzionirana, prvenstveno usled prevelikih plata zaposlenih sa nižim kvalifikacijama.

U 2020. godini je, prema zvaničnim podacima tog javnog preduzeća, iznosila 103.130 dinara.




One thought on “Fiskalni savet: Zamrzavanje plata u EPS ili poskupljenje struje za više od 20 odsto

  1. Radnik EPS-a

    Kakva genijalna ideja. Pa naravno, debele plate u EPS-u su krive za propast firme, krizu u Srbiju, glad u Kongu, rat u Ukrajini itd. Predložio bih da nas sve otpustite a da EPS prodate i tako neće biti tereta enormnih plata radnika EPS-a na cenu struje. Mislim da bi i Ajnštajn bio ponosan ovim pronalascima razloga poskupljenja struje. Čak mislim da ovaj genijalan zaključak ne bi ni njemu „pao“ na um a ovima je izgleda palo celo stablo jabuka sa sve korenjem…

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *