Opština bez rešenja za buku u centru Bujanovca

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 26. jul 2022. – Prijave građana zbog buke iz ugostiteljskih objekata na gradskom trgu u Bujanovcu svakodnevno stižu na adresu opštinskog  Odeljenja za inspekcijske poslove, ali rešenja za ovaj problem građana za sada nema.  Za spoljnu buku poput glasne muzike iz okolnih kafića, nadležna je Komunalna milicija, dok je lokalna samouprava nadležna za donošenje  propisa o zaštiti  građana od buke.

– Od početka godine nivo buke u ugostiteljskim objektima meri Komunalna milicija postupajući prema  odluci o akustičnom zoniranju grada, a mi nemamo ni miliciju ni odluku. Na nivou lokalne samouprave postoji jedino odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, saznaju Bujanovačke u lokalnoj samoupravi.

Sezona otvorenih bašti, žive svirke, održavanja koncerata na gradskom trgu uveliko je u toku, a za stanare zgrada na Karađorđevom trgu leto donosi velike neprijatnosti.

– Nepodnošljiva buka. Ne možemo da čujemo sopstvene misli. Jedino da napustimo svoje stanove tokom leta kako bismo se naspavali i normalno funkcionisali, kao ljudi – kaže stanar jedne od zgrada na trgu.

Drugi dodaju da razumeju da je ljudima potrebna zabava, ali pozivaju na poštovanje propisa ističući da neretko buku prave i automobili, motori pa čak i omladina po povratku “iz grada”.

– Kao da je pravilo da kad prolaziš centrom budeš što glasniji, svi nešto viču, dozivaju se. Jasno je nama da kafići moraju da rade, ali nema potrebe za toliko glasnim ozvučenjem. Zaista, sve je podnošljivo kada je umereno. Na kraju, imamo i malu decu koja se unervoze i ne mogu da spavaju – kažu građani.

Prema odluci lokalnih vlasti, radno vreme ugostiteljskih objekata je od 7 do 23h radnim danima i nedeljom, a petkom i subotom do ponoći, dok se muzika i muzički program mogu priređivati najduže do 23 časa (Službeni glasnik Opštine Bujanovac br.5 od 24.04.2018.god.).

Idući dalje tragom propisa, Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini u čl.9. između ostalog, kaže da jedinica lokalne samouprave vrši akustično zoniranje, određuje tihe zone, kao i mere zabrane i ograničenja na svojoj teritoriji.

Isti ovaj Zakon koji je stupio na snagu prošle godine, ovlašćuje Komunalnu miliciju da kontrolišu buku poreklom iz ugostiteljskih objekata i to etaloniranim uređajima za merenje buke, a u skladu sa odlukom jedinice lokalne samouprave.

U pokušaju da doznamo više o odlukama lokalne smaouprave o ovom problemu građana, šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi do objave ovog teksta, nije odgovorio na poziv Bujanovačkih.

Oni koji žive u centru, slušaće glasnu muziku do kraja leta. Iako se čini da rešenje ovog problema ipak postoji, pitanje je ima li volje da se do toga dođe.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *