Mustafa: Albance u Srbiji pogađaju odluke i Prištine i Beograda

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 29. jul 2022. – Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa izjavio je za Bujanovačke da su Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe u pogledu odluke Kurtijeve vlade o reciprocitetu prema Srbiji u vezi ličnih karata, taoci dogovora između Prištine i Beograda.

Vlada Kosova je 29. juna usvojila uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije kojim je predviđeno izdavanje potvrde koja zamenjuje isprave, a koje će početi sa primenom u ponedeljak, 1. avgusta.

Kao ključno Mustafa je naglasio poštovanje sporazuma zaključenih u Briselu i ovu odluku o reciprocitetu uporedio sa odlukom Beograda o nepriznavanju diploma.

– Stvar je u poštovanju Briselskih sporazuma. Ova odluka će uticati na Albance sa juga Srbije, ali isto tako ih je pogodilo i nepriznavanje diploma. Postoje sporazumi, ali diplome koje su stekli Albanci u Prištini  do sada nisu priznate. Na neki način Albanci su taoci dogovora između Prištine i Beograda – kaže Mustafa.

Istakao je da je Kurtijeva vlada ovakvu odluku donela bez prethodnog konsultovanja predstavnika albanske zajednice sa juga Srbije.

– Kurtijeva vlada je od početka rekla da će se bazirati na reciprocitetu, tako da nismo imali konsultacije oko toga, ali jesmo imali zahteve kao albanska strana iz  Preševa, Bujanovca i Medveđe – dodao je Mustafa.

Govoreći o uticaju ovakve odluke na Albance sa juga Srbije, Mustafa je rekao da će svakako uticati na promet ljudi, ali da bi pokazivanje spremnosti za sprovođenje Briselskih sporazuma umnogome olakšalo život građana.

– Reciprocitet u ličnim kartama će sasvim sigurno uticati na Albance, jer se najviše kreću kroz končuljski i preševski pogranični prelaz, posebno sada u letnjoj sezoni. Mislim da u ovom slučaju, kao i u svim drugim treba da se uvede međusobno poštovanje sporazuma. Ono što je važno jeste da obe strane i vlada Kosova i vlada Srbije ispoštuju ono što je do sad dogovoreno – zaključio je on.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *