Preko Končulja se može na Kosovo, ali sa potvrdama umesto srpskih ličnih karata (foto)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. avgust 2022. Na prelazu Bela Zemlja kod sela Končulj u bujanovačkoj opštini za ulazak na Kosovo od sinoć se izdaju posebne  potvrde građanima koji imaju srpske lične karte. Da kosovska policija izdaje potvrde uverio se reporter Bujanovačkih.

-Kolona je kilometarska, ali prelaz funkcioniše – javio je sa lica mesta.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je da je počela podela dokumenta za ulazak građane Srbije, sa izuzetkom punktova Jarinje i Brnjak koji ostaju zatvoreni zbog barikada.

Kosovski mediji kasno sinoć su javili da je vlada u Prištini odlučila da odloži sprovođenje mera o ličnim kartama i registarskim oznakama na mesec dana.

Svečlja je na Fejsbuku naveo da će odluka kosovske vlade o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata nastaviti da se sprovodi dok se sve barikade ne uklone i ne osigura sloboda kretanja građana i dobara, a da će nakon uklanjanja svih barikada biti suspendovana do 1. septembra.

U nedelju (31. jula) građani severnih, pretežno srpskih opština na Kosovu, nezadovoljni odlukom o lični kartama i tablicama, blokirali su magistralne puteve ka prelazima Jarinje i Brnjak, koje je kosovska policija potom zatvorila za saobraćaj.

U severnom delu Mitrovice čule su se sirene za uzbunu tokom većeg dela dana.

Policija Kosova je saopštila da se na nekoliko lokacija na severu Kosova čula pucnjava i da su neki od njih bili usmereni na policijske jedinice, ali nije bilo povređenih, preneli su mediji.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *