Vranjskim lekarima potvrđene zatvorske kazne

Bujanovac, Vranje, 4. avgust 2022. Za nesavesno lečenje petogodišnje D.M. koja je preminula u vranjskoj bolnici pre 11 godina specijalisti otorinolaringologu Darku Civkaroskom izrečena je pravnosnažno efektivna kazna zatvora od dve godine, a anesteziologu Slaviši Kanačkom godinu i po dana zatvora.

Time je potvrđena prvostepena presuda vranjskog suda, uz preinačenje u pogledu dužine trajanja zatvorske kazne, jer je Civkaroski nepravnosnažno bio osuđen na tri, a Kanački na dve godine zatvora, javlja Vranje news.

Suđenje je u ovom predmetu trajalo deset godina.

Pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu preinačene su i u pogledu dužine trajanja smanjene mere zabrane obavljanja lekarskog poziva.

Umesto po pet godina, kako je bilo prema prvostepenoj presudi, oni po pravnosnažnoj neće moći da se bave svojom profesijom tokom tri godine, s tim da im se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u tu meru.

Na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Vranju stranke u postupku imale su pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu, koje su iskoristile.

Presuda je sada pravnosnažna, bez prava žalbe.

Lekari su optuženi u vezi sa slučajem smrti devojčice D.M (5) iz sela Ćukovac kod Vranja, na Dečjem odeljenju vranjske bolnice, koji se dogodio 8. januara 2011. godine.

Civkaroski i Kanački su u ovom postupku nepravnosnažno osuđeni 2016. godine na po tri godine efektivne zatvorske kazne i pet godina zabrane bavljenja lekarskim pozivom.

Ova presuda Osnovnog suda je ukinuta na višoj instanci, u Apelacionom sudu u Nišu sa obrazloženjem da je bilo „bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“.

Ponovljeni glavni pretres u vranjskom sudu završen je septembra prošle godine.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *