fbpx

Vlada ograničila cenu peleta

Bujanovac, 5.avgust 2022. Uredbom Vlade Srbije, koja stupa na snagu 5. avgusta, cena peleta ograničena je na 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Uredba će se primenjivati narednih 90 dana.

Na jučerašnjoj sednici vlada je ograničila izvoz ogrevnog drveta, kao i određenih vrsta iverja i piljevine.

Ova odluka takođe je objavljena u Službenom glasniku i primenjivaće se do 1. novembra.

„Uvodi se privremena zabrana izvoza određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu, u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata“, navodi se u Odluci o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju, prenosi N1.

Bujanovačke su već pisale kako je energetska kriza uticala na cene ogrevnog drveta i peleta u Bujanovcu.

Ogrev sve skuplji, velika potražnja u Bujanovcu

Ograničenje se, kako je navelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, ne odnosi na izvoz robe za koju je carinski organ prihvatio izvoznu deklaraciju pre stupanja na snagu ove odluke.

Poskupljenja i nestašica peleta u prethodnih nekoliko meseci prouzrokovali su krizu i u bujanovačkoj fabrici kotlova Megal.

Megal, malj u glavu: Kasne plate, nema prodaje, polovina radnika na odmoru

Vlada Srbije donela je u četvrtak i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza evro-dizela EN 590 kojom se ona produžava za još sedam dana.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *