Drugovi iz JNA našli se posle 40 godina preko Bujanovačkih

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. avgust 2022. (foto Stojmenović/Durić) – Najbolji drugovi iz nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), jedan iz Levosoja kod Bujanovca, drugi iz dalekog Sidneja u Australiji, našli su se posle 40 godina uz pomoć portala Bujanovačke – bila je dovoljna samo jedna poruka.

Da se drugarstvo iz vojske ne zaboravlja pokazali su Risto Durić, Bosanac koji sada živi u Australiji, i Levosojčanin Zoran Stojmenović.

Upoznali su se i delili vojničke dane na karauli kod Sombora na odsluženju vojnog roka 1981/1982 godine.

Pre 40 godina: Stojmenović (prvi s leva) i Durić (u sredini)

Od tada nisu bili u kontaktu, a Zoran je pokušao da nađe druga početkom devedesetih po izbijanju rata u bivšoj Jugoslaviji.

-Pokušao sam da nađem Rista,  znao sam da je u Tešnju u muslimanskom delu Bosne i Hercegovine. Međutim, prešao je u Teslić i nisam uspeo da ga nađem. Samo sam se nadao da je dobro i da je našao sreću za sebe i svoje. I onda pre neki dan stiže poziv iz Australije – kaže Stojmenović za Bujanovačke.

Risto Durić

A poziv je stigao zato što je Risto u Australiji došao do Fejsbuk stranice Bujanovačkih.

-Do vas sam došao preko nekog teksta o lovu u Srbiji – kaže Risto.

Potom je odmah poslao poruku našem portalu da traži druga iz vojske, koju smo mi objavili na Fejsbuku i veliko prijateljstvo se obnovilo.

-Zamislite moje iznenađenje kad mi se Risto javio, posle toliko vremena. Mislio sam da je tu negde u Srbiji, kad je rekao Australija, pomislio sam „gde odatle nađe i Bujanovačke i mene preko njih“ – priča Zoran.

Dodao je da ne može da ne spomene još jednog druga iz vojske sa kojim bi voleo da stupi u kontakt, a radi se o Slavoljubu Ranđeloviću iz Pirota.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *