Vučić i Kurti sutra u Briselu o smanjivanju tenzija

Bujanovac, 17. avgust 2022. Sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, kojim će posredovati visoki predstavnik za evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj i predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, biće održan u četvrtak, saopšteno je iz EU.

Sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, prenose mediji.

U saopštenju se navodi da sastanak 18. avgusta, koji će početi u 10.30, ima za cilj iznalaženja puta za napredak u dijalogu i postizanje sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa.

Kako je navedeno u saopštenju, na dnevnom redu biće i aktuelna pitanja, a cilj je, ističe se, da se smanje trenutne tenzije na terenu, prenosi Tanjug.

Borelj će, kako je najavljeno, imati i odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, posle kojih će dati izjave medijima.

Vučić je uoči dijaloga rekao da je ključno da se u dijalogu donese odluka o sprovodjenju sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Kurti je izjavio da se razgovor mora fokusirati na uzajamno priznanje i rekao da ne želi da raspravlja o sporu oko registarskih tablica i ličnih karata za Srbe na Kosovu

Vučić i Kurti će danas odvojeno u Briselu razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Stoltenberg će se sastati prvo sa Vučićem, a potom sa Kurtijem, a posle odvojenih razgovora najavljene su konferencije za novinare, u 15.30 Stoltenberga i Vučića, a u 17 sati Stoltenberga i Kurtija, prenosi Beta.

Vučić je prošle nedelje rekao da će sa Stoltenbergom razgovarati zbog uloge koju NATO i Kfor imaju na Kosovu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *