Škola počinje redovno, svi u klupe

Bujanovac, 19. avgust 2022. Tim za škole danas zaključio je da nema prepreka da školska godina počne 1. septembra, kao i da oblik nastave bude neposredan, bez ograničenja broja učenika u odeljenjima.

Novu školsku godinu osnovci i srednjoškolci započeće u svojim školskim klupama, a po rečima ministra prosvete Branka Ružića, škole će sprovoditi posebne mere u slučaju potencijalnog zaražavanja.

Ministar kaže da ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazivati na virus škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih i u tom slučaju je nošenje maski obavezno.

Isto važi i za zaposlene u školi koji su dužni da ukoliko primete nekie od simptoma odmah stave masku, napuste školi i odu na pregled kod lekara.

-S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i činjenicu da, uz primenu odgovarajućih mera, škole ni do sada nisu bile primarno mesto transmisije virusa, zaključeno je da povratak đaka u klupe neće uticati na povećanje broja zaraženih – rekao je ministar Ružić.

On je rekao da je izvođenje izleta, ekskurzija i drugih putovanja učenika i dece u školama i predškolskim kolektivima dozvoljeno.

-Pre realizacije ekskurzije škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od kovida 19 i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva kovida 19, kao i da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije – istakao je Ružić.

Preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite od infekcije, a koje se posebno preporučuju osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih bolesti, primenom zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja.

 

Kako je saopšteno,  s obzirom na to da je pandemija i dalje u toku, kao i da postoje rizici koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *