Kurti traži: Za Albance u Bujanovcu i Preševu ista prava koja imaju Srbi na Kosovu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. avgust 2022. (foto arhiva) – Prištinska delegacija predvođena premijerom Albinom Kurtijom tražila je na pregovorima u Briselu  prava za Albance u Preševu i Bujanovcu kakva imaju Srbi na Kosovu.

Albanci su predložili generalni sporazum od šest tačaka, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti u nedelju.

-Prva tačka su principi bilateralnih odnosa (međusobno priznanje), pod dva rešavanje problema iz prošlosti (nestali, konstatovanje i rešavanje problema silovanih osoba, raseljena lica, uništenja privatne i javne svojine koje je Srbija otela od takozvanog Kosova i ratna odšteta koju Srbija mora da plati), treća je saradnja u budućnosti, zatim da ista prava imaju Albanci u Preševu i Bujanovcu i ljudi na KiM, ponovo razmatranje odnosa sa Srbima i na kraju konačni dogovor – rekao je Vučić.

Govoreći o tački koji se tiče Bujanovca i Preševa Vučić je rekao da se zahtevi više ne odnose samo na Kosovo već da su prešli i na centralnu Srbiju.

– Šta god bilo, izbegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod od progona i pogroma – poručio je Vučić.

Kako je rekao, srpska strana će nastaviti da u narednih deset dana radi na postizanju kompromisa po pitanju ličnih dokumenata i registratskih oznaka.

Sve dosadašnje predloge, po njegovim rečima, Priština je odbila.

Kosovski ministar Dželjalj Svečlja ranije je najavio da se više neće odlagati sprovođenje odluke o ličnim kartama i tablicama i da će stupiti na snagu 1. septembra.

Kosovski ministar: Neće biti novog odlaganja odluke o ličnim kartama i tablicama

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *