Za početak školske godine bar 20.000 iz kućnog budžeta

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 24. avgust 2022. – Školska godina samo što nije počela, a za nabavku osnovnog školskog pribora Bujanovčani u proseku treba da izdvoje do 2.000 dinara. Najozbiljniju stavku u kućnom budžetu za roditelje predstavlja kupovina knjiga i školskih torbi i računica kaže da za početak školske godine treba izdvojiti oko 20.000 dinara.

Kako Bujanovačke saznaju u lokalnim knjižarama, najskuplja stavka za roditelje jesu udžbenici jer komplet knjiga za prvi razred košta 8.700, odnosno 15.800 dinara koliko je potrebno izdvojiti za osmi razred.

Kvalitetniji školski ranac se ne može naći ispod cene od 7.000 dinara, dok oni najjeftiniji koštaju do 1.300 dinara.

– Dok se deci nabavi sve što je potrebno za školu, ode pola plate. Ali, za dopunu budžeta za školarce uvek  su tu bake i deke, tako da detetu zapravo ništa ne nedostaje – kaže nam jedan roditelj učenika trećeg razreda.

Dodaje da za decu veći problem predstavlja težina samih rančeva i bespotrebno nošenje svih knjiga, a kao rešenje predlaže “postavljanje ormarića u školu”.

– Škola se ionako renovira pa neka razmisle o ormarićima u kojima bi se odlagale knjige koje se ne koriste svaki dan. Ionako su deci torbe preteške – kaže roditelj.

Mala, velika sveska, meka ili ukoričena, puna ili prazna pernica, šestar, blok za likovno, olovke, rezači, flomasteri – sve su to “slatke muke nabavke” roditelja đaka prvaka.

Učiteljica u OŠ “Branko Radičević” Gordana Zlatković objašnjava šta je potrebno da imaju njeni đaci.

– Savetujem da kupe jednu malu svesku za srpski jezik, matematiku i jednu veliku svesku A4 formata za predmet “Svet oko nas”. Blok za crtanje sa drvenim bojama, da pripreme plastelin i vodene boje. To je recimo za prvo polugodje, a kasnije možemo da uvodimo i drugu svesku, ali s obzirom da deca nose puno knjiga, duple sveske su za njih samo teret – kaže za Bujanovačke učiteljica.

Cene školskog pribora se razlikuju po knjižarama, ali na primer, za malu svesku roditelji moraju izdvojiti od 30 do 100 dinara (zavisno od kvaliteta papira), a za veliku od 60 do 160 dinara.

Ukoričena sveska A4 formata se kreće do 180, a mala A5 formata do 100 dinara.

Prisutan je i širok asortiman pernica sa likovima junaka iz crtanih filmova i onih običnih, pa su tako pune pernice od 650 do 1.500 dinara, a prazne od 199 do 650 dinara.

Roditelje će najmanje koštati pribor za pisanje, jer se grafitna olovka može naći po ceni od 10 pa do 50 dinara, dok se hemijska olovka može nabaviti i za 100 dinara.

Blok za crtanje između 40 i 70 dinara, a flomasteri od 120 do 320 dinara.

Tempere se prodaju po ceni od 260 do 590 dinara, a vodene boje od 110 do 350 dinara.

Za razliku od roditelja đaka viših razreda, roditelji đaka prvaka mogu biti “mirniji” jer će i ove godine od lokalne samouprave prvaci dobiti školske torbe i pribor.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *