Sajam NVO u Bujanovcu: Multietnička saradnja cveta (video)

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 25. avgust 2022. – Ovde smo danas kako bismo dosegli do zajednica na jugu Srbije i da im pružimo podršku, naročito na polju unapređenja saradnje izmedju zajednica i lokalnih vlasti i da vidimo šta je to što ljudima stvarno treba. Fokus je na omladinskim grupama, manjinama, ljudima sa posebnim potrebama, rekao je Dominik Otvej, zamenik šefa misije britanske ambasade u Beogradu obraćajući se medijima na otvaranju Sajma civilnog društva održanom na gradskom trgu u Bujanovcu.

Govoreći o dešavanjima u svetu u poslednje dve godine, o kovidu i ratu u Ukrajini, Otvej je istakao da je glavna poruka da zajednice što više međusobno sarađuju.

– Da grade međusobnu elasticnost i bolji život koji mogu da obezbede za sebe i svoje zajednice. To je nešto na šta je britanska ambasada ponosna, ono što podržava i srećni smo što radimo sa jugom Srbije – dodao je Otvej.

Dvadeset lokalnih organizacija civilnog društva i neformalnih grupa građana iz Bujanovca, Preševa, Vranja i Lebana kao učesnice u projektu ALVED, učestvovalo je na današnjem Sajmu koji se prvi put održava u Bujanovcu.

Na značaj ovakvih događaja i poruku koja se šalje mladim ljudima u multietničkoj sredini ukazao je i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

– Počev od 2020. godine pa do danas urađeno je mnogo, pre svega što se tiče druženja među mladima iz albanske, srpske i romske zajednice. Svakako da je tome doprinela i saradnja  i između raznih lokalnih organizacija –  rekao je Arifi.

Koliki je doprinos organizacija civilnog društva u lokalnoj zajednici putem sprovođenja raznih projekata govorila je i Tuba Avdiji, koordinator na terenu Građanskih inicijativa.

– U svim našim dosadašnjim aktivnostima pokazali smo šta građanski aktivizam znači i kako izgleda. Pokazali smo kako izgleda omladinski aktivizam i svu lepotu različitosti i multietničnosti  naše zajednice. I imamo sjajne primere multietničke saradnje – istakla je Avdiji.

Učesnike sajma pozdravila je i regionalna predstavnica za Zapadni Balkan organizacije People in Need (PIN) Amandin Nikola.

Na platou ispred Doma kulture posetioci su imali priliku da se putem razgovora sa predstavnicima lokalnih organizacija i neformalnih grupa građana bliže upoznaju sa njihovim  delovanjem na lokalnom nivou.

Ovogodišnji Sajam civilnog društva pod sloganom “Lokalni glasovi” deo je projekta ALVED (Amplifying Local Voices for Equitable Development), koji finansijski podržava vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Projekat ALVED sprovode Inicijativa za mirne pregovore (Peaceful Change Initiative) i PIN, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama, Mrežom vršnjačkih edukatora PEN i NGO Aktivom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *