Zubni mostovi i krunice – šta su i u čemu je razlika?

Bujanovac, 26. avgust 2022. Kada je reč o stomatološkim protetskim radovima, zubni mostovi i krunice su najčešće korišćeni pojmovi, ali većina ljudi zapravo ne zna o čemu je reč sve dok ne dođu u poziciju stomatološkog pacijenta.

Šta su krunice?

Zubne krunice su navlake koje se ugrađuju na zdravu zub pacijenta, koji je najpre potrebno izbrusiti.

Iako proces brušenja možda zvuči strašno, zapravo se brusi samo spoljni sloj u debljini od jednog do dva milimetra, kako bi se napravio prostor za navlaku.

Brušenje se obavlja u lokalnoj anesteziji, pa je samim tim bezbolan tretman. Ipak treba reći da nakon brušenja i prestanka delovanja anestezije može doći do nelagodnosti i bola, koji se tretira analgeticima.

Krunice u potpunosti odgovaraju izgledu prirodnog zuba po svim karakteristikama: veličini, obliku i boji, pa je nakon ugradnje veoma teško reći da li se radi o prirodnom zubu ili krunici.

Navlake se najčešće koriste kada je došlo do loma zuba, te je potrebno nadoknaditi veći deo zuba. Osim toga, krunica može biti jedini način da se rekonstruiše zub kod kog je bolest, najčešće karijes, u toj meri uznapredovala, da prostor nakon popravke nije moguće nadoknaditi plombom.

Kako osmeh igra ogromnu ulogu u estetici, neki pacijenti odlučuju se da sve vidljive zube zamene krunicama ukoliko nisu zadovoljni kako njihovi prirodni zubi izgledaju.

Ovaj postupak podrazumeva da se navlake ugrade na sve vidljive zube, najmanje od petice do petice, i često se popularno naziva Hollywood smile, jer je ovaj estetski tretman veoma popularan među holivudskim zvezdama.

Ugradnja krunica dakle najčešće predstavlja rešavanje i funkcionalnog problema (lom zuba ili uznapredovali oboljenje), ali i estetskog aspekta kod pacijenata.

Šta su mostovi?

Za razliku od krunica, koje se ugrađuju na jedan zdrav zub pacijenta, uloga zubnog mosta je da nadoknadi jedan ili dva vezana nedostajuća zuba.

Do gubitka zuba može doći iz različitih razloga, bolesti zuba ili desni, ili čak traume. U tim slučajevima potrebno je nadoknaditi nedostajući zub kako bi pacijent mogao da nastavi da normalno jede i govori, ali i iz čisto estetskih razloga.

Osim toga, nadoknada zuba sprečava da dođe do gubitka zubne kosti na mestu na kom je došlo do gubitka zuba.

Zubni most zapravo predstavlja niz od tri ili četiri zubne krunice koji su međusobno povezani.

Ovo rešenje zahteva da prostor nedostajućeg zuba bude okružen sa po jednim zdravim zubom sa svake strane, koji će nositi zubni most.

Sama realizacija zubnog mosta obavlja se tako što se zdravi zubi koji okružuju prostor jednog ili dva nedostajuća zuba izbruse, kao u slučaju zubnih krunica, za koje se zubni most cementira.

Srednji član mosta, ili dva u slučaju nadoknade dva zuba, zauzimaju prostor na kom je došlo do gubitka zuba, i na taj način rešava se bezubost kod pacijenta.

Za kraj, treba reći da se cena zubnog mosta dobija tako što se broj članova pomnoži sa pojedinačnom cenom krunice, te će četvoročlani zubni most odgovarati ceni četiri krunice, iako efektivno nadoknađuju samo dva zuba.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *