Ministarka Mihajlović: Svi ćemo morati da štedimo struju

Bujanovac, 27.avgust 2022. Ministarstvo energetike uskoro će predstaviti dokument sa preporukama za državnu upravu, lokalne samouprave, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje struje i toplotne energije.

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da će se predložiti određeni vidovi  štednje.

-Pre svega kada je reč o državnoj upravi, preduzećima u državnom vlasništvu, gradovima i opštinama, državnim ustanovama, kao i za privredu i domaćinstva – rekla je Mihajlović, prenosi Euronews Srbija.

Dodala je da će neki od predloga biti  racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi.

-Takođe, sva javna preduzeća treba da naprave plan uštede i da taj plan sprovode –  poručila je Mihajlović.

Ona je napomenula da, kada je reč o domaćinstvima, apeluje odavno na sve da racionalnije koriste energiju, da ne uključuju rashladne uređaje sa otvorenim prozorima, da gase uređaje koje u tom trenutku ne koriste, da takođe za grejanje ne koriste električnu energiju, već da koriste druge energente.

 -Koliko god to delovalo malo, obezbedićemo određene uštede u količini utrošene energije, novcu na nacionalnom nivou, a to će doneti i uštede i treba da se trudimo da što više štedimo u narednim mesecima, jer cene nisu realne – rekla Mihajlović.

Iz Elektroprivrede Srbije (EPS) u petak je saopšteno da restrikcije struje nisu u planu.

EPS: Ne planiramo restrikcije struje




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *