Kurti: Slobodno u Srbiju sa kosovskim dokumentima

Bujanovac, 28. avgust 2022. “Državljani Republike Kosovo, sa ličnim dokumentima (LK) koje izdaje naša država, moći će da prelaze granicu sa Srbijom na svim graničnim prelazima bez prepreka i zadržavanja. Isto će važiti i u suprotnom smeru u slučaju ulaska na Kosovo sa identifikacionim dokumentima (LK) koje izdaju vlasti Srbije”, rekao je kosovski premijer Albin Kurti.

Kurti je poručio da je reciprocitet duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu.

Beograd i Priština postigli su dogovor o lični kartama, objavio je Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Beograd i Priština postigli sporazum o ličnim kartama

“Rešenja ka normalizaciji moraju se zasnivati na reciprocitetu kako to dobrosusedski odnosi podrazumevaju”, naveo je Kurti.

On se zahvalio posrednicima – Borelu, Lajčaku i Eskobaru, a posebno američkom ambasadoru u Prištini Hovenieru, na njihovoj posvećenosti i doprinosu.

Po sinoć postignutom dogovoru Srbija će prestati sa izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta za građane sa kosovskim ličnim kartama, koji je izdavala proteklih 10 godina, a Kosovo od 1. septembra neće uvesti istu meru za građane sa srpskim dokumentima, kako je bilo najavljeno.

Kosovski ministar: Neće biti novog odlaganja odluke o ličnim kartama i tablicama

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *