Škembijada u Krševici: Vranjanci majstori za jela od škembića

Bujanovac, 29. avgust 2022. – Na “Škembijadi” u selu Krševica kod Bujanovca najbolju “škembe čorbu” pripremila je ekipa restorana “Stari Đeram”, a  jela od škembića restoran “Markovo kafanče”.

Na platou ispred arheološkog nalazišta “Kale” koje datira iz 4 .veka p.n.e., ova kulinarsko-turistička manifestacija sa međunarodnim karakterom, u nedelju je održana petnaesti put.

– Škembijada je počela 2007. godine kao zabava i druženje sa arheolozima kojih je u jednom trenutku na lokalitetu bilo pedeset. Sada je to preraslo u nešto što je mnogo veće, sa mnogo većim brojem ljudi i sa takmičarskim delom. Postala je manifestacija ozbiljnog tipa za opštinu kao što je naša – kaže za Bujanovačke Nenad Mitrović, šef odbora SNS u Bujanovcu, poreklom iz Krševice.

Brojni posetioci škembijade su imali priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, ali i da probaju razne specijalitete od škembića.

– Zahvaljujemo se svima koji su pomogli u organizaciji Škembijade. Kao i svake godine publika je uživala u folkloru, horu i muzici, ali i u d hranu. Podeljeno je oko 400 porcija čorbe od škembića – kaže Siniša Stojković, predsednik Udruženja za očuvanje tradicije sela “Škembijada Kale-Krševica”.

Na ovogodišnjoj Škembijadi učestvovalo je 18 ekipa iz Pčinjskog okruga i Severne Makedonije, a prema proceni organizatora bilo je oko 1000 posetilaca.

U kategoriji škembe čorba drugo i treće mesto pripalo je ekipi “Ogi” iz Vranja, odnosno restoranu “Markovo kafanče”

Nagradu za drugo mesto za pripremu jela od škembića osvojio je tim iz sela Kuštica, dok je treće mesto u ovoj kategoriji pripalo ekipi Nakić iz Vranja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *