fbpx

Poskupljenje mleka i šećera, cene ograničene do oktobra

Bujanovac, 30. avgust 2022. (foto arhiva) – Cene osnovnih životnih namirnica biće ograničene do kraja septembra, jer je Vlada Srbije danas produžila važenje uredbe koja reguliše cene ovih proizvoda. Za razliku od prošlog puta, kada je država u julu podigla regulisane cene mesa, ovaj put poskupeli su – mleko i šećer za po šest dinara.

Kilogram šećera od sada će koštati 102,99 dinara umesto dosadašnjih 96,99 dinara, dok će litar dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti, koštati 119,99 dinara, umesto 113,99.

Vlada je do 30. septembra produžila i važenje uredbi o ograničenju visine cena derivata nafte i obaveznoj proizvodnji i prometu hleba.

„Vlada Srbije je ovu uredbu donela u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija. Korekcija cene mleka i belog kristal šećera bila je neophodna imajući u vidu da je došlo do rasta cena sirovina, što se neće odraziti na trgovce tih namirnica, pošto su marže ostale na istom nivou, a kada je reč o potrošačima, povećanje cena neće značajno uticati na njihov standard. Veći problem bi u ovom trenutku bila nestašica osnovnih namirnica, što bi se desilo ukoliko bi se cene zadržale na nivou koji ne pokriva troškove poslovanja“, saopšteno je nakon sednice, prenosi N1.

Cene brašna tip T-400 glatko i  brašna tip T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma ostaju iste.

Nema promena ni u ceni mesa.

Poskupelo svinjsko meso, celo pile maksimalno 300 dinara po kilogramu

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.