Postavljene table na prelazima: Lične karte ne znače priznanje Kosova

Bujanovac, 31. avgust 2022. (foto Kosovo online) – Na administrativnim prelazima između Kosova i Srbije od jutros se mogu videti obaveštenja u kojima se objašnjava da se „omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova) vrši radi omogućavanja slobode kretanja“. U disklejmerima se navodi da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Obaveštenja su postavljena dan uoči početka primene novog režima i napisana su na srpskom i engleskom jeziku, prenosi Kosovo online.

Istovremeno, u obaveštenju se ističe da korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije SB UN 1244.

Dogovor o ličnim dokumentima po kome je Srbija pristala da ukine izdavanje potvrde za vlasnike ličnih karata sa Kosova, a Kosovo pristalo da ih ne uvodi za dokumenta iz Srbije, postignit je u subotu 27. avgusta.

Beograd i Priština postigli sporazum o ličnim kartama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da ovaj dogovor ne znači priznanje Kosova.

Vučić: Dogovor o ličnim kartama nije priznanje Kosova

Pojedini predstavnici opozicije u parlamentu Srbije ocenili su da je priznavanje kosovskih ličnih dokumenata Vučićev poraz.

Biljana Đorđević: Priznavanje kosovskih dokumenata je poraz




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *