Mihajlović: Ne planiramo restrikcije struje

Bujanovac, 4. septembar 2022. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da se ne prave nikakvi planovi za restrikcije struje.

Ona je naglasila da je cilj da se smanjenjem potrošnje smanji iznos koji država izdvaja za uvoz električne energije.

-Preporuke za štednju mogu da donesu uštede od 15 odsto i svi koji budu imali niži račun u odnosu na isti mesec prethodne godine biće finansijski stimulisani dodatnim popustima – rekla je Mihajlović za RTS.

Ministarstvo traži od EPS: Dodatni popusti za građane koji štede struju

Po njenim rečima, mnoge države u Evropi, Francuska, Italija, Britanija, Nemačka, već imaju najave da će biti restrikcija.

-Mi smo rekli da ćemo se boriti koliko god možemo da ne bude restrikcija, ali moramo da znamo da su u pitanju stotine miliona evra koje će država izdvojiti za to. Dali smo rok javnim preduzećima da do 15. septembra dostave planove za štednju i očekujemo da dobijemo informacije, ali i da se prati plan smanjenja potrošnje. Cilj od 15 odsto nije nerealan, već prema svim projekcijama sasvim je normalno očekivati uštedu na tom nivou – kaže Mihajlović.

Ona je rekla da su inspekcije do sada sprovele kontrolu 270 privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i prodajom peleta, a da više od 200 ima urednu dokumentaciju i pridržava se uredbe Vlade o ograničenju visine cena, kao i da je više od 70 odsto domaćinstava do sada nabavilo pelet.

Bujanovačka stovarišta: Nestašica peleta će potrajati




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *