Dan oslobođenja Bujanovca: Hvala precima zbog kojih živimo u slobodi (foto)

Bujanovac, 7. septembar 2022. – Nikada ne smemo da zaboravimo datume koji nas podsećaju da nema slobode bez žrtve, bez poštovanja tradicije i dela naših predaka koji su učinili sve da mi u slobodi živimo, poručio je brigadni general u penziji i predsednik vranjskog SUBNOR-a Zoran Lubura na svečanosti povodom oslobođenja Bujanovca u Drugom svetskom ratu.

Polaganjem venaca i cveća na spomenik žrtvama fašističkog terora u gradskom parku, skojevcima Aleksandru Stankoviću, Josifu Janjiću i Stojanu Vasiljeviću, danas je obeležena 78. godišnjica oslobođenja Bujanovca u Drugom svetskom ratu.

Godišnjice oslobođenja obeležavaju se u organizaciji bujanovačkog Opštinskog odbora SUBNOR-a.

Dimitrije Dimitrijević, sekretar bujanovačkog SUBNOR-a podsetio je da su tokom okupacije učinjeni mnogobrojni i teški zločini protiv civilnog stanovništva, navodeći da je stradalo preko 600 Bujanovčana, da je više od hiljadu internirano u radne logore, uz pljačke i paljenje više stotina kuća na području bujanovačke opštine.

Predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije Miroljub Stojčić čestitao je Dan oslobođenja prisutnim građanima i podsetio na dužnost čuvanja sećanja na sve heroje oslobodilačkih ratova.

-Polaganjem cveća i venaca na spomen biste tri velika bujanovačka junaka negujemo veliku tradiciju oslobodilačkih ratova i dajemo doprinos odbrani naše prelepe Srbije. Mi smo dužni da se sećamo svih njih i njihovih herojstva – poručio je Stojćič.

Na spomenik žrtvama fašističkog terora cveće su položili predstavnici Opštine Bujanovac, Vojske Srbije, boračke organizacije, predstavnici MZ Bujanovac, Udruženja pčelara “Polen”, javnih ustanova, kao i potomci boraca u Drugom svetskom ratu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *