Pajaziti: Poseta kosovskih zvanicnika neozbiljno organizovana, Kurti podelio Albance

Bujanovac, 7. septembar 2022. Šef bujanovačkog odbora Alternative za promene Arber Pajaziti kaže da su se kosovski zvaničnici prilikom posete  Bujanovcu i Preševu sastajali samo sa političarima koji se potčinjavaju kosovskom premijeru Albinu Kurtiju, a da su druge legitimne političke predstavnike Albanaca u Srbiji zaobilazili.

Pajaziti je posetu Kurtijevog zamenika Besnika Bislimija i ministarke prosvete Arberie Nagavci nazvao polovičnom, a organizaciju posete neozbiljnom.

Inače, lider Alternative predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi, obelodanio je uoči dolaska kosovskih zvaničnika da su odlučili da se ne sastanu sa njim, okarakterišući taj gest kao osvetu što se ne libi da kritikuje Kurtijevu vladu.

Šćiprim Arifi: Ne potčinjavam se Kurtiju

Navodno je direktorka škole “Ibrahim Keljmendi” u Preševu, u znak protesta i podrške Arifiju, odbila da primi kosovsku delegaciju koja je planirala posetu školi.

Pajaziti kaže da ako se već kosovska vlada zalaže za reciprocitet u odnosima sa Srbijom onda je na dan kada je premijerka Srbije Ana Brnabić posetila Kosovo u Bujanovac i Preševo trebalo da dođe Kurti.

-Ipak, svaka poseta Albanaca od preko granice u Preševskoj dolini ima svoj značaj. Međutim, način komunikacije Vlade Kosova prema Albancima Preševa, Bujanovca i Medveđe promenio se od parlamentarnih izbora 3. aprila u Srbiji, kada je premijer Kosova Albin Kurti podržao listu Šaipa Kamberija. Takav stav premijera nije bio korektan i stvorio je podelu, jer je postojao još jedan kandidat iz istog nacionalnog korpusa – naveo je Pajaziti.

Dodao je i da kosovski premijer pokušava da nametne svoju politiku na svim teritorijama van granica (Kosova) na kojima žive Albanci  – „i u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Preševskoj dolini, pa i Americi“.

Naglasio je da je u agendi posete stajalo da će se Bislimi i Nagavci sastati sa čelnicima opštine Bujanovac i poslanikom Šaipom Kamberijem.

-Ali ne i sa predstavnicima Opštine Preševo, već sa političarima iz Preševa i to u restoranu, što deluje vrlo čudno i namešteno. Na kraju dana, Bislimi i Nagavci se nisu sastali sa predstavnicima vlasti u Preševu i nijednim predstavnikom iz Medveđe. Više su želeli da sretnu svoje potčinjene, one koji sarađuju i koordiniraju sa Samopredeljenjem (stranka Albina Kurtija) – zaključio je Pajaziti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *