fbpx

Ministar poljoprivrede: Nestašica mleka zbog izvoza, poskupljenje reguliše tržište

Bujanovac, Beograd, 8. septembar 2022. – Do kratkoročne nestašice mleka došlo jer je u susednim zemljama ono bilo skuplje, pa je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

„Ovih dana postoji dosta informacija i dezinformacija počev od toga da nema krava pa do toga da mleka nema u prodavnicama. Činjenica je da je litar mleka u Srbiji koštao do 119 dinara, a cena litre mleka u okruženju kretala se od 1,35 do 1,7 evra i čim je takva razlika, automatski prerađivač gleda da proda skuplje“, rekao je ministar na televiziji Pink.

Poskupelo dugotrajno mleko, nova cena 128,99

On je dodao da se tako „upada u makaze“ jer tržište traži mleko, a proizvođači traže cenu za svoju robu i dođe do kratkotajnih nestašica, kao što je bilo i sa šećerom pre poskupljenja.

Nedimović je kazao da je dodatni problem što Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija i Crna Gora mlečnu industriju više nemaju, odnosno ako i proizvode to je mnogo manje od potreba, a jedine koje imaju mleka su Srbija i Bosna i Hercegovina.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.