Štednja struje u Bujanovcu: Gašenje ulične rasvete, u kancelarijama do 20 stepeni

Piše D.Stošić Bujanovac, 8. septembar 2022. – Javna rasveta na ulicama mora biti smanjena za 33 odsto, svetleće reklame da rade najviše 4 sata dnevno, temperatura u radnim prostorijama do 20 stepeni i svi uređaji da se gase po završetku radnog vremena – neke su od mera štednje električne i toplotne energije sa kojima su upoznati predstavnici bujanovačkih javnih preduzeća i ustanova u lokalnoj samoupravi.

Na današnjem sastanku sa direktorima škola u bujanovačkoj opštini i predstavnicima javnih ustanova predsednik opštine Nagip Arifi predstavio je mere štednje električne i toplotne energije, prema preporukama Ministarstva energetike i rudarstva.

Podsetimo, Ministarstvo energetike i rudarstva pripremilo je plan mera u vidu preporuka za javna preduzeća, javne ustanove, države organe i organizacije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, a u cilju uštede električne i toplotne energije.

Ministarstvo traži od EPS: Dodatni popusti za građane koji štede struju

Kada je reč o preporukama vezanim za javnu rasvetu i uštedu od 33 odsto, na teritoriji opštine Bujanovac  sa štednjom će se krenuti već od ponedeljka, tako što će u pojedinim naseljenim mestima ulična rasveta biti ugašena u jednom periodu tokom noći.

– Mi smo već opština koja štedi, jer je ulična rasveta u pojedinim naseljenim mestima od 8 do 12 časova uveče, osim u gradu – rekao je Arifi.

U cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije za 15 odsto, svi rukovodioci javnih ustanova imaju obavezu da naprave plan štednje i da odrede zaposlenog koji će vršti kontrolu plana štednje tokom i po završetku radnog vremena.

Sva javna preduzeća na teritoriji opštine Bujanovac u narednih sedam meseci imaće obavezu da smanje potrošnju električne i toplotne energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Jedna od mera štednje je gašenje svetla u dnevnim časovima, održavanje sportskih i kulturnih manifestacija u prepodnevnom terminu bez korišćenja reflektora i sijalica, a ako se koriste neophodan je hitan prelazak na led rasvetu.

Plan štednje energije obuhvata period od septembra ove do marta sledeće godine i tiče se sadašnje i preporučene potrošnje, a javne ustanove i preduzeća ga moraju dostaviti lokalnoj samoupravi najkasnije do utorka, 13. septembra.

Na drugoj strani, zaposlenima u lokalnoj upravi, javnim usatnovama i preduzećima preporučeno je da radne stolove postave tako da mogu da koriste prirodnu svetlost, nema spuštanja roletni u toku dana, a obavezno je isključivanje osvetljenja u kancelarijama kada niko ne boravi.

Preporuka je i da prostorije javnih preduzeća nemaju temperaturu višu od 20 stepeni Celzijusa, sa izuzetkom bolnica.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *