Kamberi Vučiću: Reciprocitet u pravima i pomirenje sa Albancima

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. septembar 2022. (foto screenshot RTS) – Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi rekao je na sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji u Skupštini da je Srbiji potreban mir sa Albancima i da je normalizacija odnosa sa Kosovom od vitalnog značaja za budućnost Albanaca koji žive u Srbiji. Kamberi je insistirao na reciprocitetu u pravima između Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji.

-U kontekstu budućeg sporazuma, reciprocitet jeste adekvatno načelo ukoliko je cilj da se problemi rešavaju političkim putem. Kosovo je nezavisno od Srbije i šta god da želite da tamo ostvarite morate postići u dogovoru sa tamošnjim vlastima. Srbi na Kosovu imaju brojna ustavom zagarantovana prava, a Albanci i druge manjine ovde to nemaju – rekao je Kamberi obraćajući se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Naglasio je da je logično i legitimno da albanska zajednica za sebe traži isti status koji Srbija traži za Srbe na Kosovu.

Po njegovim rečima, da bi se stvorili uslovi za obnovu poverenja albanske zajednice neophodno je vlada i državne institucije pokažu političku volju za integracijom Albanaca, na šta se država Srbija i obavezala.

-Nepriznavanje diploma jeste jedan od napada na mlade Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Od nove Vlade očekujemo da radi na realizaciji Plana od 7 tačaka u precizno utvrđenim vremenskim rokovima. Taj plan je usvojen još u junu 2013. godine – kaže Kamberi.

Tražio je i zaustavljanje pasivizacije prebivališta i formiranje parlamentarne komisije sa ciljem utvrđivanja tačnih podataka koliko je adresa Albanaca pasivizirano, kao i određivanje mera za povraćaj.

Među Kamberijevim zahtevima je i formiranje posebnog razvojnog fonda za Bujanovac, Preševo i Medveđu, udvostručenje budžeta Koordinacionog tela za kapitalne projekte i subvencije lokalnoj privredi, ali i strane investicije, s obzirom da se radi, kako je rekao, o najnerazvijenim opštinama.

-Mladi Albanci, Srbi i Romi beže svakog dana jer nemaju perspektivu. Ove opštine polako, ali sigurno postaju starački domovi, zato je vreme da država obezbedi jednak tretman za sve građane – rekao je Kamberi.

On je pozvao Vučića da rešava ove probleme i da zajedno sa Albancima Balkan učini stabilnijim, bezbednijim i perspektivnijim.

Kamberije tražio da se Srbija suoči sa realnošću, a to je, kako kaže, nezavisnost Kosova, ali i sa prošlošću, odnosno da prizna i izvini se za zločine nad Albancima.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *